Lebontják az évek óta üresen álló Úttörő Áruház épületegyüttesét, az új tulajdonos szállodát épít a helyére. A kerületi önkormányzat támogatja a szállodaépítést, a környék fellendülését remélik tőle. Bár az épület nem élvez műemléki védettséget, Ráday Mihály városvédő hibának tartja a lebontását.

Fotó: Fábián Évi
A Kossuth Lajos utcai főépület

Német ingatlanbefektető társaság vette meg az évek óta üresen álló Úttörő Áruház épületegyüttesét, mely a Kossuth Lajos utcában és a Reáltanoda utcában két-két épületből áll. Az új tulajdonos a régi épületeket lebontja, teljesen új épületet - egy körülbelül 200 szobás szállodát - épít fel a helyére. Az Úttörő Áruház nem önkormányzati, hanem magántulajdonban volt eddig is, az eladó magyar cég tulajdonosa azonban nem akart nyilatkozni sem az eladás részleteiről, sem az új tulajdonos elképzeléseiről. Állítása szerint az eladás teljesen titkos volt, az információt jogtalanul szivárogtatták ki. Az épület szerinte veszélyes, az összedőlés határán van.

Az V. kerületi önkormányzat támogatja, hogy a kihasználatlanul álló épületet lebontsák, a helyén pedig szálloda épüljön. Az áruházat számtalanszor átépítették, bővítették, az újabb és újabb tulajdonosok mindig változtattak rajta, végül áruháznak már teljesen alkalmatlan lett - mondta az [origo]-nak Ghyczy Emil, a kerület főépítésze. Az évek óta üresen álló épületegyüttest a kerületet már rég bontásra ítélte - tette hozzá. A kerület a környék fellendülését reméli az új szállodától, az üzletek forgalmát is fellendíthetik a szálloda vendégei. A hotelhez mélygarázs tartozna, melyet nemcsak a szálló vendégei vehetnének igénybe, bár arra számítani lehet, hogy az utcai parkolás többszörösét kérik majd el több, belvárosi szállodához hasonlóan.

Fotó: Fábián Évi
Reáltanoda utca

A Kossuth Lajos utcai épület helyére kerülő szálloda nem lóghat ki a szomszédos épületek közül, körülbelül az Astoria Szálló magasságú épületre kell számítani - mondta a kerületi főépítész. Az új épületnek nagyon sok előírt - a kerületi szabályozási terveknek megfelelő - paraméternek kell megfelelni - tette hozzá. Az építészeti terveket a Fővárosi Tervtanácshoz is be kell nyújtania az építő cégnek.

Ráday Mihály városvédő hibának tartja a bontást, különösen az egyik Reáltanoda utcai épület esetében, ahol barokk építészeti értékek semmisülnének meg. Ezzel kapcsolatban a kerület főépítésze azt nyilatkozta, hogy a négy épület közül egyedül ennek a Reáltanoda utcainak kell megőrizni a homlokzatát az új tulajdonosnak. A Kossuth Lajos utcai főépületről Ráday az [origo]-nak elmondta: bár műemlékvédelmi védettsége nincs az épületnek, városképvédelmi szempontból hiba lenne a homlokzat megváltoztatása. Ráday szerint a régi áruház belső elrendezése megelőzte korát, "a mai áruházak is mind ilyen átriumos elrendezésűek" - mondta.