"El kell kerülni a szükségtelen vizsgálatokat, mert az idő- és pénzpocsékolás" - mondta az egészségügyi miniszter, miután a kormány első olvasatban tárgyalta az ezzel kapcsolatos reformelképzeléseket. Az irányított betegellátás legkorábban jövő tavasszal valósulhat meg. Annyi azonban biztos, hogy az elfogadott javaslat nem tartalmazza azt a korábban napvilágra került elképzelést, miszerint aki maga akar orvost választani, annak 10 százalék költségtérítést kellene fizetnie.

 

Várhatóan egy év múlva, tavasszal léphet hatályba az egészségügyi reformot tartalmazó törvény, amelynek értelmében az úgynevezett ellátásszervezőkön keresztül történne a betegellátás - közölte Kökény Mihály egészségügyi miniszter a kabinet szerdai ülését követően. A változtatásoktól azt várják, hogy javuljon a betegellátás színvonala és hatékonyabb legyen a források felhasználása. Ezt elsősorban a szükségtelen várakozások és a vizsgálatok elkerülésével próbálják megoldani. "Magyarország vezeti az orvos-beteg találkozók világranglistáját, egy beteg évente átlagosan 25 alkalommal megy orvoshoz, míg a második helyezett Csehországban csak 12-szer" - magyarázta az egészségügyi miniszter, aki szerint ezen irányított betegellátással lehetne javítani.

Az előterjesztést, amelyet első olvasatban tárgyaltak, a kormány minden tagja, valamint a koalíciós frakciók vezetői is támogatták - hangsúlyozta az egészségügyi miniszter. A kabinet várhatóan két hét múlva dönt arról a tervezetről, amelyet szakmai, társadalmi vitára bocsátanak. Az Országgyűlés elé terjesztendő javaslatról várhatóan a nyár végén határoz a kormány, és az őszi ülésszak elején be is terjeszti a Ház elé.

A tervezettel kapcsolatban sem Kökény Mihály, sem a reformért felelős kormánymegbízott, Radnai György nem árult el részleteket, arra hivatkozva, hogy most kezdődik majd a javaslat vitája. Annyit azonban Radnai kérdésre válaszolva elmondott: a tervezet nem tartalmazza azt a korábban nyilvánosságra került elképzelést, miszerint aki nem az ellátórendszer által javasolt kezelőorvost akarja igénybevenni, annak 10 százalék költségtérítést kell fizetnie.