Farkas Istvánt, az Eximbank elnökét jelöli a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF) irányító felügyeleti tanács elnökévé a miniszterelnök. Az új törvény révén a kormány megszabadulhat a PSZÁF jelenlegi elnökétől, Szász Károlytól.

A jelölésre azt követően került sor, hogy az Országgyűlés elfogadta a betétesek és befektetők védelméről szóló, úgynevezett PSZÁF-törvényt. A törvény révén a kormány megszabadulhat a PSZÁF jelenlegi elnökétől, Szász Károlytól, akit Orbán Viktor és a Fidesz emberének tartanak. A kormány  felelősnek tartja Szász Károlyt a júniusban kirobbant K&H-botrány miatt. A bankfelügyelet szerintük nem látta el megfelelően a feladatát, mert nem akadályozta meg a visszaéléseket.

 

A csütörtökön hatályba lépő jogszabály alapján a PSZÁF irányítását egy testület, a felügyeleti tanács végzi. A felügyeleti tanács elnökét a miniszterelnök javaslata alapján a köztársasági elnök nevezi ki. A kinevezés előtt sor kerül a jelölt parlamenti bizottsági meghallgatására.

 

Gál J. Zoltán kormányszóvivő közleménye szerint a miniszterelnök javaslata megtételével egyidejűleg kérte az Országgyűlés elnökét, hogy kezdeményezze Farkas István soron kívüli bizottsági meghallgatását.

 

Az MTI információi szerint a felügyeleti tanács további két tagjává Náray Lászlót, a PSZÁF jelenlegi elnökhelyettesét és Asztalos Lászlót, a PSZÁF egyik elődszervezete, a Biztosítási Felügyelet korábbi elnökét jelöli a kormányfő. A PSZÁF operatív munkáját irányító főigazgatói poszt várományosa Mátrai Miklós, az Allianz-Hungária Rt. vezérigazgató-helyettese, aki évekkel ezelőtt a Bankfelügyelet elnöki posztját is betöltötte.