Idén is megszervezi a "Million Marijuana March" nemzetközi kampánysorozat részeként az "Engedd szabadon az embert!" nevű demonstrációját a Kendermag Egyesület. A tavalyihoz hasonló ellendemonstráció lehetőségét azzal próbálják megakadályozni, hogy a megmozdulás időpontját csak három nappal előtte hozzák nyilvánosságra.

Idén is megtartja demonstrációját a Kendermag Egyesület. Tavaly május 4-én, a Vörösmarty téren gyűltek össze az egyesület szimpatizánsai, hogy a marihuána fogyasztásának legalizálása mellett demonstráljanak. A tér másik felén azonban ellentüntetők gyülekeztek, akik megdobálták a drogliberalizácóért demonstrálókat, és ezután többen összeverekedtek. Végül a rendőrség felszólította a résztvevőket, hogy fejezzék be mindkét demonstrációt.

Az egyesület az idei demonstrációval is azt szeretné elérni, hogy az illegális drogok személyes használatra történő birtoklását és használatát, törvénymódosítást követően, emeljék ki a büntető törvénykönyvből. Ezen kívül egy eseti parlamenti vizsgálóbizottság felállítását akarják elérni, amelyben független szakemberek felmérnék a jelenleg illegális drogok egymáshoz viszonyított közegészségügyi, társadalmi kockázatait, illetve az egyes drogok fogyasztását, előállítását és terjesztését szankcionáló jelenlegi szabályozás hatékonyságát.

A demonstráció alkalmával a Kendermag Egyesület elnöke átnyújtja az Egyesület petícióját az Országgyűlés Elnökének, Szili Katalinnak - írja a Népszabadság.

Az esemény időpontját a csak a demonstráció előtt három nappal hozzák nyilvánosságra, hogy az esetleges ellendemonstrációk bejelentésének lehetőségét megakadályozzák (a tavalyihoz hasonló botrány elkerülése érdekében). A pontos időpontról és a helyszínről utcai plakátokon és az egyesület honlapján lehet majd többet megtudni.