Elmaradt egy solymári családi házban élők csütörtök délelőttre tervezett kilakoltatása, miután a lakásmaffia áldozatai által alapított Sors-Társak Egyesület aktivistái élő láncot alkotva sorakoztak fel a kapu előtt. A ház tulajdonosa évekkel ezelőtt egy kölcsönügylethez segédkezett mint kezes, azonban egy, a házáról szóló adásvételi szerződést írt alá.

A lakásmaffia áldozataiból alakult, négyszáz tagot számláló civil szervezet elnöke a helyszínen elmondta: mozgósításukra gyűltek össze az emberek, hogy megakadályozzák egy újabb sorstársuk utcára kerülését. Török-Szabó Erzsébet hozzátette: véleménye szerint olyan ügyről van szó, amelynek áldozata egy sokszor ismétlődő módszerrel rászedett háztulajdonos lenne, s ezt kívánták megakadályozni jelenlétükkel.

Kovács József, a 200 négyzetméteres ház tulajdonosa a szövevényes esetről szólva kifejtette: 1996-ban egy újsághirdetésre jelentkezett, amelyben kölcsön felvételéhez - juttatás ellenében - kezest kerestek. Ő ráállt az alkura, s felajánlotta házát fedezetként az ügylethez. Ez idő tájt azonban a jogszabály szerint magánszemély jelzálogot nem jegyezhetett be tulajdonára, ezért közjegyzői közreműködéssel egy adásvételi szerződést kötöttek - mint mondták - a látszat kedvéért.

Mivel az adós nem fizette vissza a 4 millió forintos kölcsönt, a szerződés szerint a kölcsönadóra szállt a nagy értékű ház tulajdonjoga. A jogszerűséget a Kovács család vitatja, s a per évek óta tart. Most Kovács József állítása szerint a végrehajtást az egyesület támogatásának eredményeként sikerült megakadályozni.

A délelőtt 10 órára bejelentett végrehajtási procedúrára a hatóság részéről nem jelent meg senki.