Bármelyik kisgyerekes család kaphat ingyen légzésfigyelő készüléket, amely jócskán lecsökkentheti a bölcsőhalál bekövetkezésének esélyét. Az Országos Inkubátor Alapítvány szeretné elérni, hogy a jövőben minden csecsemő kapjon az életmentő készülékből. Magyarországon a csecsemő-kori halálesetek 10 százalékát okozza a légző- és keringési rendszer koordinációs problémája miatt fellépő bölcsőhalál.

A bölcsőhalál megelőzését segítő készüléket mutatott be csütörtöki sajtótájékoztatóján az Országos Inkubátor Alapítvány. A felszerelés egy érzékelőkkel felszerelt puha matrac, amely figyeli a rajta fekvő csecsemő légzését és mozgását. Ha a gyerek 21 másodpercen át nem mozdul meg, vagy nem vesz levegőt, akkor a készülék csipogó hangjelzést ad. Kis méretének köszönhetően a 9 Voltos elemmel működő gép nem csak a gyerekágyban, de a babakocsiban is könnyen elfér.

Eddig főleg rászorultsági alapon, a védőnők, vagy kórházak ajánlására osztották ki a készülékeket, bár az alapítványnál bárki igényelhet légzésfigyelőt. A korlátozott szám miatt eddig csak egyéves használatra adták térítésmentesen a bolti áron 40 ezer forintba kerülő gépet, a jövőben viszont szeretnék elérni, hogy minden csecsemőnek jusson belőle. Zembler Andrea, az alapítvány sajtóreferense szerint jelenlegi forrásaikból az igények 70-80 százalékát tudja kielégíteni, de bíznak benne, hogy befektetők bevonásával az összes igénylőnek tudnak majd adni a felszerelésből.

A bölcsőhalál a keringési és légzőrendszer koordinációs problémája, amely gyakorlatilag azt jelenti, hogy a csecsemő "elfelejt" levegőt venni. A halált okozó probléma általában 2-12 hónapos gyerekeknél lép fel, a legveszélyesebb időszak a 3-6 hónapos kor. A fiúk hajlamosabbak a bölcsőhalálra, mint a lányok. A rendellenesség előfordulását emellett több más tényező is növelheti: gyakrabban fordul elő olyan családokban, ahol már korábban volt bölcsőhalál, de az átlagnál veszélyeztetettebbek a koraszülöttek, a kis súllyal, vagy légzésszervi rendellenességgel születők, illetve a dohányzó vagy drogfogyasztó anyák gyerekei.

Az újszülött-kori halálesetek 10 százalékát okozza bölcsőhalál - mondta Zembler. A sajtóreferens szerint a legfőbb gond, hogy a kisgyerekes szülők nagyon kis része ismeri csak ezt a problémát, így legtöbben azt sem tudják, hogy védekezniük kellene.