Jövőre új kormányzati hivatalt állítanak fel a hátrányos megkülönböztetés elleni fellépés érdekében - írja a Népszabadság. A szervezet hatmillió forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhat majd.

Csak erkölcsi elégtételt kapott az a munkakereső, aki nem felelt meg egy álláshirdetésben szereplő törvénysértő feltételeknek: amennyiben ugyanis nem volt férfi és elmúlt 35 éves. A bíróság kimondta, hogy jogsértés történt, ilyen feltételeket nem lehetett volna szabni, de a hirdető cégnek csak a hétezer forint körüli perköltséget kellett megtérítenie. A felperes nyilvános bocsánatkérésre irányuló kérését is elutasították.

A diszkrimináció - többek között a faji, nemi, életkor szerinti megkülönböz-tetés - minden formáját tiltó esélyegyenlőségi törvény néhány hónapja lépett hatályba, hatását még nem lehet értékelni. Ráadásul ezeknek az ügyeknek csak kis részére derül fény, mert kevesen élnek jogi lehetőségeikkel - mondta Hankó Faragó Miklós, az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára.

Jövő januárban új hivatalt hoznak létre a hátrányos megkülönböztetés elleni fellépés érdekében. Az országos hatáskörű szerv hatvan-hetven fővel jön létre, bejelentésre és saját kezdeményezésre is folytathat vizsgálatokat, és akár hatmillió forintig terjedő bírságot is kiszabhat.