Misét, rockzenét és politikát is ad a Katolikus Rádió

A vallási témák mellett sok zenés és irodalmi műsorral kezd sugározni a május végén induló Magyar Katolikus Rádió, amely foglalkozni fog politikával is. A fiatalokat pop- és rockzenével, valamint szerelemről, sportról szól műsorokkal akarják megfogni.

Pünkösd vasárnap - május 30-án - reggel fél ötkor kezd sugározni a Magyar Katolikus Rádió. Az első műsorszám "zenés napköszöntő" lesz, amelyet a csíksomlyói búcsúról készült összeállítások követnek majd - mondta az [origo]-nak a Magyar Katolikus Rádió Rt. vezérigazgató-helyettese, Juhász Judit. A Magyar Katolikus Püspöki Kar által finanszírozott rádió célcsoportját a templombajáró hívő katolikusok mellett - Juhász megfogalmazása szerint - a "humanitás iránt érzékeny emberek" jelentik.

A rádió honlapja egyelőre fejlesztés alatt áll, az ott közölt műsorcímekből - Nyelvédesanyánk, Néprajzi örökségünk, Házhoz visszük az operát - azonban annyi már most kiderül, hogy a vallás mellett különös hangsúlyt kap a hagyományőrzés, az irodalom és a zene.

A fiatalokat egy minden délután öt és fél hét között jelentkező műsorsávval akarják megfogni. Ennek része lesz egy lemezbemutató zenei műsor, ahol különféle stílusú - a jazz, világzene, pop, rock - számokat fognak adni. Ezt követi majd egy szintén fiataloknak szóló magazinműsor, amely a tervek szerint olyan témákkal fog foglalkozni mint a szerelem, a párválasztás vagy éppen a sport és az informatika - mondta a vezérigazgató-helyettes, megemlítve, hogy lesznek emellett meseműsorok és regényfelolvasások. Utóbbit Fekete István Tüskevár című regényével kezdik.

A hazai nemzetiségeket is meg kívánják szólítani, ezért havonta egyszer valamely kisebbség nyelvén adnak vasárnapi szentmisét. A napi evangéliumot pedig minden nap elmondják cigány - lovári - nyelven is. Kérdésünkre Juhász Judit elmondta, hogy a rádió foglalkozni fog politikával is: óránként mondanak híreket, szombat délután pedig heti közéleti műsort sugároznak. A hírterületért a Magyar Nemzet egyik volt újságírója felel majd.

A vezérigazgató-helyettes elmondta, az egyháztól kapott forrás mellett hirdetőket is keresnek, és pályáznak ORTT-támogatásra is. A főleg fiatal, pályakezdő munkatársakat alkalmazó rádió adását az ország keleti felében, a határ közelében és a Dunántúl egy kis részén lehet majd fogni az 1341 kHz-es középhullámú frekvencián, valamint az interneten mp3 és RealAudio formátumban is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK