Ausztriába, Olaszországba és Franciaországba viszik elsősorban az emberkereskedők azokat a magyar lányokat, akik jól fizető állás reményében külföldi állásajánlataikra jelentkeznek. A becsapott lányokat kint prostitúcióra kényszerítik. A rendőrségen hamarosan külön részleg foglalkozik majd az emberkereskedelemmel. Az ENSZ nyilvántartásában az emberkereskedelem szempontjából Magyarország a legveszélyeztettebbek közé tartozik. A televíziók várhatóan hamarosan bemutatják az ENSZ nőkereskedelem-ellenes televíziós kampányát.

Magyarország az emberkereskedelem minden vonatkozásában érintett: az első tíz tranzitország között van, valamint célországként és származási országként is magas rangsorolást kapott az ENSZ nyilvántartásában. Magyarországról főleg Nyugat-Európába (Ausztriába, Olaszországba, Franciaországba), valamint az Egyesült Államokba, Japánba, Kanadába és Izraelbe visznek nőket, főként szexuális kizsákmányolásra. Ide pedig Ukrajnából, Oroszországból, Romániából, Szerbiából és Kínából érkeznek. Tranzitországként jellemző, hogy a Magyarországon keresztül utaztatott nők itt kapnak hamis okmányokat.

Az uniós csatlakozás hatására Magyarország egyre inkább célországgá válik, kevésbé lesz jellemző, hogy innen visznek külföldre lányokat. A változásra reagálni kell minden érintett hivatalnak és szervezetnek - mondta Budapesten Kristiina Kangaspunta, az ENSZ emberkereskedelemmel foglalkozó munkatársa, aki azt is hozzátette: az emberkereskedő hálózat legtöbb tagja a közép-kelet-európai régióból származik. Utánuk az ázsiai és a nyugat-európai emberkereskedők vannak legtöbben.

A magyarok - sok közép-kelet európaihoz hasonlóan - a jobb megélhetés reményében jelentkeznek olyan hirdetésekre, melyek jól fizető külföldi munkát ígérnek. 18-25 év közötti, elsősorban falvakból származó, iskolázatlan, gyakran idegen nyelvet sem beszélő nők az érintettek - mondta Hegedűs András, a Belügyminisztérium bűnmegelőzési helyettes államtitkára. A csapdába esett fiatalokat később bezárják, elveszik az útlevelüket, és dolgoztatják őket, főként prostituáltként. A helyettes államtitkár szerint a megelőzésben fontos lenne, hogy "egészséges gyanakvás" alakuljon ki mindenkiben, aki külföldi állásajánlatot mérlegel. Az emberkereskedelemmel a jövőben egy tízfős részleg foglalkozik majd a rendőrségen belül - mondta Hegedűs.

A televíziók várhatóan hamarosan bemutatják az ENSZ nőkereskedelem-ellenes televíziós kampányát. A két 45 perces klipet, melyben az emberkereskedők csapdájából sikeresen megmenekülő nőket mutatnak be, negyven országban sugározzák majd az adott ország nyelvén feliratozva és egy helyi segélyhívó szervezet számát feltüntetve. A magyar verzión a Nők a Nőkért az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) száma látható.