Ron Werber vízumát keresi a Fidesz

A Fidesz szerint elképzelhető, hogy Ron Werber szocialista kampánytanácsadó illegálisan, a munkaügyi szabályok kikerülésével dolgozik az MSZP-nek. A munkaügyi miniszter szerint Werber nem végez munkát Magyarországon, ezért munkavállalási engedélyre és tartózkodási vízumra sincs szüksége. Tóbiás József, az MSZP pártigazgatója közölte, minden szabályt betartanak.

Felmerül a gyanú, hogy az MSZP az idegenrendészeti szabályok kijátszásával, illegálisan foglalkoztatja Ron Werber izraeli kampánytanácsadót - közölte az MTI-vel Szijjártó Péter fideszes országgyűlési képviselő szombaton. Az ellenzéki képviselő annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek, hogy írásban megválaszolandó kérdést nyújtott be Burány Sándor munkaügyi miniszterhez április 20-án. Arra várt választ, hogy engedélyezte-e a munkaügyi hatóság Ron Werber magyarországi munkavégzését.

Az Országgyűlés hivatalos honlapján és a Magyar Nemzet című lap szombati számában is olvasható kérdésében a képviselő hivatkozott a külföldiek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényre, amely szerint "A külföldi, amennyiben nemzetközi szerződés másként nem rendelkezik; a jogszabályban engedélyhez kötött munkavégzés vagy más jövedelemszerző tevékenység folytatása céljából csak tartózkodási vízummal utazhat be." A politikus hivatkozott a törvény azon pontjára is, amely szerint a külföldi tartózkodási vízum iránti kérelme akkor teljesíthető, ha "munkavégzését az illetékes munkaügyi hatóság engedélyezte".

Szijjártó Péter arra várt választ a munkaügyi minisztertől, mikor és melyik munkaügyi hatóság engedélyezte Ron Werbernek a munkavégzést Magyarországon, mivel indokolta kérelmét. Választ várt arra is, hogy hol és mikor tekinthetők meg a munkavégzést engedélyező hatóság eljárása során keletkezett iratok.

Burány Sándor munkaügyi miniszter május 4-én kelt válaszában, amely szintén olvasható az Országgyűlés honlapján, hivatkozik a Magyar Köztársaság és Izrael Állam kormányai között létrejött megállapodásra, amely alapján "a 90 napot meg nem haladó tartózkodás esetén kölcsönösen, vízum nélkül utazhatnak a két ország állampolgárai". "Ezért Ron Werbernek vízumot nem kellett kérnie a magyar hatóságoktól a rövid idejű itt tartózkodásra" - írja Burány Sándor.

A miniszter közli: "A Magyar Szocialista Párt - a Polgári Törvénykönyv előírásait alkalmazva - határozott idejű megállapodást kötött tanácsadási feladatok ellátására a Werber Public Affairs külföldi székhelyű céggel. E magánjogi szerződés alapján történik a megállapodásban foglalt feladatok teljesítése". "A külföldi személy Magyarországon munkát nem végez, illetve jövedelemszerző tevékenységet nem folytat, ezért részére munkavállalási engedély és tartózkodási vízum nem szükséges" - írja a munkaügyi miniszter válaszában.

Szijjártó Péter az MTI érdeklődésére szombaton elmondta: számára a miniszter válaszából "az tűnik ki, hogy Ron Werber turistaként tartózkodik Magyarországon". A politikus furcsának tartja, hogy amíg a magyar kényszervállalkozókat az adóhatóság és a munkaügyi hatóság szigorúan ellenőrzi, addig a miniszter válaszából az tűnik ki, hogy "Ron Werber talán kivételt képez ezen szigorú szabályozás alól".

Hozzátette: "ha a válasz egészét szemléli az ember, akkor önkéntelenül is az a gyanú támad benne, elképzelhető, hogy az MSZP az idegenrendészeti szabályok kijátszásával és illegálisan foglalkoztatja Ron Werbert ebben az esetben". Ha Ron Werber Magyarországon nem végez munkát, "akkor kérdezem én, hogy a kormánytagoknak és a szocialista kampányharcosoknak tartott tréning az valamifajta szabadidős hobbitevékenység vagy akkor minek is minősül" - tette fel a kérdést, hozzátéve, jogászokkal konzultál arról, miként léphetne tovább az ügyben.

Tóbiás József, az MSZP pártigazgatója az MTI kérdésére azt mondta: minden szerződés legális és az MSZP minden törvényt betart minden tanácsadójával.

KAPCSOLÓDÓ CIKK