A Lelkiismeret 88 Csoport közleményben tudatta. hogy a vasárnapi Kendermag-tüntetés megzavarásra készül. Szimpatizánsait arra kérte ugyanis, hogy vigyenek magukkal sípokat és tojásokat a demonstrációra. A Szabad Magyarországért Mozgalom vezetője már pénteken közölte, hogy bár szervezetten nem jelennek meg, de tagjaik közül sokan ott lesznek vasárnap a Kossuth téren és kifütyülik a drogliberalizációért tüntetőket.

Forrás: [origo]
A tavalyi tüntetésen nagy balhé volt

"Felhívjuk tagjainkat, szimpatizánsainkat, hogy a drogkövetelők közé vegyülve hozzanak magukkal sípokat, tojásokat és hallhatóan fejezzék ki nemtetszésüket a drognépszerűsítők ellen" - olvasható a Lelkiismeret 88 Csoport közleményében, amelyből egyértelműen kiderül, hogy a csoport a vasárnapi Kendermag-tüntetés megzavarásra készül.

Emellett más szervezetek tagjai is megjelenhetnek a tüntetésen. Takács András, a tavaly ellentüntetést szervező Szabad Magyarországért Mozgalom vezetője korábban az [origo]-nak azt mondta, hogy nem tartja lehetetlennek, hogy az ellenérzésekkel bíró állampolgárok ki fognak menni az idei tüntetésre is. "Több mint valószínű, hogy ott lesznek a barátaink, szóltunk az aktivistáinknak, hogy lesz ez a tüntetés. Szervezett módon természetesen ez nem történhet meg, és kérünk mindenkit, hogy törvényellenes módon ne provokáljanak. A kifütyülés azonban nem büntetendő."

A Kendermag Egyesület a könnyű drogok legalizálásáért rendezendő esemény helyszínét a demonstráció előtt kevesebb mint 72 órával közölte, hogy ne lehessen ugyanarra az időpontra és helyszínre ellentüntetést bejelenteni.

A Lelkiismeret 88 Csoport ezért nem ellentüntetést szervez, aktivistái kimennek a rendezvény helyszínére és "békés célú ellenvélemény nyilvánítást" tesznek - tudatta a szervezet.

A civil szervezetek mellett az MDF is jelen lesz a tervek szerint a tüntetés időpontjában a Kossuth téren. Almássy Kornél, az MDF elnökségi tagja pénteken az MTI-nek azt mondta, hogy a párt és az Ifjúsági Demokrata Fórum idén is megjelenik a tüntetés közelében, a Kossuth téren. Most azonban nem tüntetni fognak, hanem sajtótájékoztatót tartanak a drogkérdésről.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság ügyeletese közölte: ki fogják emelni a tömegből azokat, akik rendbontást, rendzavarást követnek el, és eljárást indítanak ellenük. Megfelelő létszámban lesz jelen a rendezvényen a rendőrség - mondta Horváczy Emese.

A Kendermag Egyesület egy évvel ezelőtt már rendezett demonstrációt a könnyű drogok legalizálása érdekében, azonban a rendezvényt a kábítószer-fogyasztást ellenzők füttykoncertje, kiabálása, tojás- és paradicsomdobálása, valamint dulakodás kísérte.