A Fővárosi Bíróság hétfőn helyben hagyta az ORTT korábbi döntését, amely szerint a Tilos Rádió műsorszolgáltatási jogát 30 napra felfüggesztették, illetve írásbeli - utolsó - figyelmeztetésben részesítették az adót egyes tavaly decemberi műsoraiban elhangzott kijelentések miatt. A bíróság szerint ugyanakkor az ORTT nem zárhatta volna ki fél évre a Műsorszolgáltatási Alap pályázataiból a Tilost. Az ítélet nem jogerős, az MTI információi szerint a Tilos Rádió fellebbez a döntés ellen.

Helyben hagyta a Tilos Rádió műsorszolgáltatási jogának harminc napos felfüggesztéséről, valamint az írásbeli, "utolsó" figyelmeztetéséről szóló  médiahatósági döntést a Fővárosi Bíróság hétfőn - tudta meg az MTI. A név nélkül nyilatkozó források közölték, a bíróság nem jogerős, elsőfokú ítéletében arra az álláspontra helyezkedett, hogy a Műsorszolgáltatási Alap pályázataiból való fél éves kizárás nem tartozott az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) hatáskörébe, mivel az nem közigazgatási, hanem polgári ügy. Ennek magyarázata, hogy a műsorszolgáltatási szerződés a polgári törvénykönyv hatálya alá esik, így közigazgatási határozatot abban nem lehetett volna hozni - tették hozzá.

A Tilos Rádió vezetéséhez közel álló, neve mellőzését kérő nyilatkozó azt valószínűsítette: fellebbeznek a döntés ellen. Ha élnek a lehetőséggel, a határozatot a jogerős döntésig nem kötelesek végrehajtani. Sem az al-, sem a felperes jogi képviselőjét nem sikerült az MTI-nek elérnie az ítélet kihirdetését követően.

A Fővárosi Bíróság január 28-án függesztette fel az ORTT azon határozatának végrehajtását, amely 30 napra megvonta a Tilos Rádió műsorszolgáltatási jogosultságát, így a médium adása másnap 0 órakor újraindult. A Tilos Rádió műsorszolgáltatási jogosultságát egyes, tavaly decemberi műsorokban elhangzott keresztényellenes kijelentések miatt függesztette fel az ORTT. A médiumot emellett hat hónapra kizárták a Műsorszolgáltatási Alap támogatásából és írásbeli - "utolsó" - figyelmeztetésben részesítették.

A Tilos Rádióban az egyik műsorvezető tavaly szenteste azt mondta: "kiirtanám az összes keresztényt". 2003. december 9-én a karácsonyi köztéri keresztekről szólva a rádióban az hangzott el: "mennyivel keresztényibb cselekedet lett volna ezeket a fákat fölaprítani, fölhasogatni, és szétosztani a szegény emberek között". Tíz nappal később, december 19-én a Honthy és Hanna című műsorban Jézus születéséről beszélgettek a Tilos Rádióban, amelynek adásában azt mondták: "... mert hát akárhogy is vesszük, magyarázzuk, Krisztus egy fattyú".

(Az [origo] több munkatársa részt vesz a Tilos Rádió műsorainak szerkesztésében.)