3 milliárdba kerülhet a Munkáspárt népszavazása

Várhatóan a jövő héten szavaz a parlament a Munkáspárt kórház-privatizációellenes népszavazási kezdeményezéséről, miután az alkotmányügyi bizottsága támogatta az erről szóló határozati javaslatot. Az indítvány szerint közel hárommilliárd forintba kerülhet a hagyományos papíralapú szavazás. 

Az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén általános vitára alkalmasnak találta a kórház-privatizációs népszavazás elrendeléséről szóló határozati javaslatot. A képviselők várhatóan a jövő héten döntenek a javaslatról.

Az indítványt annak kapcsán tárgyalta a testület, hogy a Munkáspárt népszavazást kezdeményezett, és összegyűjtötte a szükséges aláírásokat a kórház-privatizációval kapcsolatban. Amennyiben kiírják a népszavazást, akkor a következő kérdésre kell igennel vagy nemmel válaszolniuk a választópolgároknak: "egyetért-e ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami tulajdonban, ezért az Országgyűlés semmisítse meg az ezzel ellentétes törvényt?". A Munkáspárt kezdeményezését a MIÉP és a Fidesz is támogatta.

Az alkotmányügyi bizottság által benyújtott javaslat tartalmazza a népszavazás költségeit. Amennyiben hagyományos papíralapú szavazással dönt a nép a kérdésről (ahogy a júniusi EP-választásnál is), akkor 2,9 milliárd forint költségvetést irányoztak elő. Ha a külképviseleteken nem kellene szavazást tartani, akkor 2,66 milliárd forintba kerülne a voksolás. Gépi szavazás esetén (külképviseletekkel együtt) 3,7 milliárddal kalkulálnak, azonban az eddigi szavazások papíralapúak voltak Magyarországon, noha több választási szakértő is javasolta ennek bevezetését. Idén Indiában már elektronikus módon szavaztak a képviselőjelöltekre.

KAPCSOLÓDÓ CIKK