A közvélemény-kutatások telefonos ellenőrzése előtt sem engedhető meg, hogy a személyes és az egyéb adatok ugyanabban az adatbázisban szerepeljenek, mert így nem biztosított a megkérdezettek anonimitása - állapította meg az adatvédelmi biztos a BKV Rt. által megrendelt, jelenleg is zajló felméréssel kapcsolatban.

A BKV kérdezőbiztosai lakásra mennek, és ott teszik fel a kérdéseket. Budapesten és a BKV Rt. által kiszolgált környéki településeken - például Budakeszin, Gödöllőn, Ráckevén - összesen negyvenkilencezer háztartás tagjait kérdezik meg. Az adatfelvevők az európai parlamenti választás kezdetéig járják a lakásokat. Ez idő alatt várhatóan tízezer családhoz jutnak el. A fennmaradó negyvenezer háztartást szeptember 13-tól keresik fel, a tervek szerint november 22-ig.

A kérdezőbiztosok az interjú előtt kötelezően ismertetendő szövegben tájékoztatják a potenciális megkérdezetteket a kutatás céljáról, a kutatást végző cégről, a válaszadás önkéntességéről és arról is, hogy a megkérdezett adatai statisztikailag összesítve kerülnek feldolgozásra - írta Péterfalvi Attila állásfoglalásában.

 

Az ombudsman rögzítette, hogy megkérdezett lakóhelyének címe házszám nélkül, nem azonosítható módon, tömbhatároló utcaszakasz szinten kerül be az adatbázisba, az interjú végén azonban a felmérést végző cégek a megkérdezettek nevét és telefonszámát is rögzítik, ami a kérdezés telefonos ellenőrzésére szolgál.

 

Az ellenőrzéshez felvett neveket és telefonszámokat az ellenőrzést követően leválasztják az egyéb adatokról, azok a munka befejezése után kerülnek megsemmisítésre. Az érintetteknek szóló tájékoztatás szerint azonban az adatkezelés időtartama "néhány hét", és az ellenőrzést követően törlik a személyes adatokat.

 

"A vizsgálat megállapította, hogy a telefonos ellenőrzés előtt sem engedhető meg, hogy a személyes adatok és az egyéb adatok ugyanabban az adatbázisban szerepeljenek, hiszen így nem biztosított a megkérdezettek anonimitása. Az adatfelvételtől számított lehető legrövidebb időn belül ki kell választani azokat, akiknél ilyen telefonos ellenőrzést kívánnak végezni" - írta Péterfalvi Attila, aki szerint állásfoglalása nem elmarasztalás, hanem pontosításra való felhívás.

 

"Azon személyek nevét és telefonszámát, akiknél ezzel a lehetőséggel nem kívánnak élni, haladéktalanul törölni kell az elkülönített adatbázisból. Végül az ellenőrzés befejezését követően az ellenőrzöttek személyes adatait is haladéktalanul törölni kell" - olvasható az adatvédelmi biztos közleményében.