A kormány tagadja, hogy tárgyalásokat folytatna az Egyesült Államokkal arról, hogy az USA telepítsen rakétabázist Magyarországra. Előzőleg a sajtóban olyan cikkek láttak napvilágot, miszerint a komrány titkos tárgyalásokat folytat arról, hogy Magyarország csatlakozik az amerikai rakétavédelmi rendszerhez.

Nem folynak és nem is folytak titkos tárgyalások Budapesten rakétavédelmi rendszer telepítéséről - közölte a kormányszóvivő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

"A nemzetközi rakétavédelmi rendszer létrehozása hosszabb ideje szerepel a NATO napirendjén, céljait illetően már az előző és a jelenlegi kormányzat is kifejezte elvi támogatását" - mondta Gál J. Zoltán a kormányülést követően.

A Népszabadság szerdán azt írta: az Egyesült Államok szakértői szinten rendszeres megbeszélést folytat magyar illetékesekkel a rendszer egyes elemeinek elhelyezéséről. "Ha döntési helyzet lesz, a kormány az ország biztonsága szempontjából fog mérlegelni" - jelentette ki a szóvivő.

A Magyar Hírlapban megjelent cikk szerint szakértők úgy vélik, a legcélszerűbb lenne Budapest környékére telepíteni a bázist, ez a térség rendelkezik ugyanis a legmegfelelőbb infrastrukturális adottságokkal.

Az Egyesült Államok korábban azzal indokolta a közel 100 millió dollár értékű rakétarendszer kiépítését, hogy Észak-Korea, Irán és Irak fenyegetést jelent a világ vezető gazdasági hatalmaira.