A laktanyák minősége, az egyenruha, a surranó és a családalapítás jelenti a legnagyobb gondot a Magyar Honvédségnél szolgáló női katonáknak. A helyzetükkel foglalkozó bizottság vezetője szerint a magyar hadseregben nem nagyon fordul elő, hogy valakit nemi diszkrimináció érne, de legalább ilyen ritka a kivételezés is: a katonanők maguk is ragaszkodnak hozzá, hogy az egyes beosztások betöltéséhez szükséges fizikai és testnevelési teszteken rájuk is ugyanazok a szabályok vonatkozzanak, mint férfi társaikra. A hadseregben több mint 4 ezer nő szolgál.

Az egyenruha méretével, minőségével és beszerzésével van a legtöbb gondja a Magyar Honvédségnél szolgáló 4 ezer katonanőnek. Kevésnek bizonyult például a 2 gyakorlóruha, ezért a honvéd vezérkar engedélyezte 3 váltás ruha használatát - mondta az [origo]-nak Ballainé Krikker Zsuzsanna, a Magyar Honvédség katonanők helyzetével foglalkozó bizottságának elnöke. A surranóval és a ruhák minőségével is vannak gondok, de az elnök szerint már dolgoznak a megoldáson. Érkeznek panaszok a szerződéses katonák laktanyában lévő szálláshelyeinek minőségével kapcsolatban is.

Hasonlóan nagy gond a családalapítás és a katonaházaspárok életének megszervezése. A legtöbb katonanő nem szívesen megy el szülni, mert fél, hogy nem tud visszatérni korábbi beosztásába. Krikker szerint ezzel nem igazán lehet mit kezdeni, mert a szervezeti átalakulás miatt jelenleg a honvédségnél is hasonló versenyhelyzet van, mint a civil életben. A katonaházaspároknak pedig a párhuzamos beosztás okoz sok problémát.

Krikker szerint a nemi diszkrimináció legalább olyan ritka a Magyar Honvédségnél, mint a kivételezés. Bár előfordul, hogy a férfiak panaszkodnak, hogy egy katonanő könnyebb feltételekkel kap meg egy beosztást, az elnök szerint az ilyen vélemények ellen a katonanők is igyekeznek tenni. A beosztások alkalmassági vizsgáin a fizikai és testnevelési teszteknél - Krikker szerint kifejezetten a katonanők kérésére - a nőknek ugyanolyan szintet kell teljesíteniük, mint a férfiaknak.

"Egyértelműen megfogalmaztuk, hogy egy állás betöltésének legyenek azonos feltételei nők és férfiak esetében is" - mondta Krikker. Szerinte előfordul ugyan, hogy a férfiak kivételezésre panaszkodnak, de legalább ilyen gyakori, hogy a katonanők pocakos férfiakat emlegetnek, akiknek csak azért nem kell lefutniuk a vizsgákon az előírt távot, mert ismerik a felmérést vezető tisztet. Krikker szerint azonban ezeknek a híreknek nincs túl sok alapjuk, leginkább az iskolai árulkodásra hasonlítanak.

"Minden problémával foglalkozunk, ami a katonanőket érinti" - mondta Krikker. A bizottság járja a helyőrségeket és személyesen beszélget problémáikról a szolgálatot teljesítő nőkkel. Krikker szerint ez hatékonyabb, mintha egy-egy helyőrségben akarnának általános érvényű felméréseket készíteni. Ráadásul a látogatásokról jelentés készül a vezérkarnak, így az elnök szerint biztosra vehető, hogy egy probléma sem kerüli el az illetékesek figyelmét. Krikker szerint a vezetők igyekeznek megoldani a felmerülő problémákat.

Jelenleg több mint 4 ezer nő, vagy ahogy Krikker fogalmazott: hölgy szolgál a hadseregben. Közülük 2600-an hivatásos állományban vannak, a többiek szerződésesek. A nők a hadsereg vezetéséből is jelentősen kiveszik részüket: 87 alezredes és 7 ezredes katonanő szolgál a Magyar Honvédségnél. Számuk az orvosi, jogi, oktatási és pénzügyi osztályokon a legmagasabb, de a fizikai munkát végző csapatoknál is szolgálnak.

Sáling Gergő