Állandóan foglaltak a lelkisegély-hívók számai

Párkapcsolati problémák, magányosság, betegség - ezek a leggyakoribb témák, melyekkel a lelkisegély-szolgálatokhoz fordulnak a telefonálók. Legtöbben estefelé, sötétedés után szánják el magukat a beszélgetésre, bár a legtöbb szolgálatot előbb nem is lehet hívni, anyagi okok miatt ugyanis csak 18 óra után működhetnek. A segélyszolgálatok telefonjai szinte állandóan foglaltak, minden beérkező hívást nem tudnak fogadni.

Évente 920-930 ezer hívás érkezik a lelki segélyhívó szolgálatokhoz, ebből 230 ezret tudnak fogadni - a többi hívó foglalt jelzést kap, vagy csak rögzítőre tud beszélni - derül ki a magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének adataiból. A telefonos segítők közül csak 9 hívható éjjel-nappal, a többi 18 óra után. Ennek elsősorban anyagi okai vannak, így olcsóbb a szolgálatoknak. Emellett jellemző az is, hogy sokan estefelé, sötétedés után maradnak magukra a problémáikkal, ekkor döntenek úgy, hogy valakivel beszélgetniük kell - mondta az [origo]-nak a szövetség elnöke, Buza Domonkos.

A szolgálatoknál önkéntesek dolgoznak, akik munka után vagy nyugdíj mellett ülnek le a telefonokhoz, hogy a hívásokat fogadják. A nappalosok általában háromszor dolgoznak egy héten, alkalmanként 6 órát, aki éjjeli műszakot vállal, egy hónapban négyszer-ötször dolgozhat - ennél többet nem lehet ezt a megterhelő munkát végezni. Az önkénteseknek minden szervezetnél képzésen kell részt venniük, mielőtt telefonos szolgálatba osztanák őket.

Egyre több speciális tematikájú segélyhívó szolgálat jön létre - például idősek, rákbetegek, erőszak áldozatai, homoszexuálisok részére, míg az általános, legrégebb óta létező lelki segélyszolgálatok elsődleges célja, hogy a mélypontra jutott, az öngyilkosság gondolatával foglalkozó embereknek segítsenek. A Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének információi szerint a hívások 70-80 százaléka családi, illetve partnerkapcsolati problémák miatt érkezik. Személyes kapcsolataikban még nem merik kimondani a gondokat, könnyebben beszélnek róla egy olyan embernek, akit nem ismernek és nem látnak - mondta Buza Domonkos. A hívók többsége a 40-50 éves korosztályból kerül ki, és gyakrabban kérnek segítséget nők, mint férfiak.

A szolgálatok munkáját azzal is szeretnék ismertebbé tenni, hogy május 14-15-én telefonos napot rendeznek: a szolgálatok pénteken és szombaton 36 helyszínen, 24 órán át várják a hozzájuk fordulók hívásait, és a lelki problémák megoldását elősegítő előadásokat, rendezvényeket szerveznek több városban is.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK