Az EP felfüggesztette a magyar országismertető terjesztését

A Magyarországról szóló kiadvány terjesztésének felfüggesztését az Európai Parlament több magyar képviselője is kérte arra hivatkozva, hogy komoly tárgyi tévedéseket tartalmaz, és sérti a magyar nemzeti érzékenységet. Nem esett szó például a honfoglalásról vagy 1848-ról, viszont az állt benne, hogy Magyarország a náci Németország leghűségesebb csatlósa volt.

Az Európai Parlament információs hivatala felfüggesztette a Magyarországról szóló kiadvány terjesztését, és új országismertető kiadását készítik elő - közölte Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője pénteken. A politikus elmondta, hogy néhány héttel ezelőtt levelet intézett az információs osztályhoz, amelyet az Európai Parlament több magyar képviselője is aláírt, és amelyben a kiadvány terjesztésének felfüggesztését kérték arra hivatkozva, hogy komoly tárgyi tévedéseket tartalmaz, és sérti a magyar nemzeti érzékenységet.

 

A régi és új EU-országok történelmét és kultúráját bemutató, az Európai Parlamentben működő belga delegáció által készített sorozat részeként megjelent kiadvány vihart kavart a magyar közéletben. Áder János, a Fidesz frakcióvezetője március 15-i beszédében például úgy fogalmazott, hogy "magyar kormányhivatalok segítségével nemrégiben olyan négynyelvű uniós brosúra készült hazánk történelméről, amelyben szó sem esik 1848-ról, sem a honfoglalásról, sem az Aranybulláról". Bőven jut hely benne azonban olyan "bornírtságok taglalásának", mint hogy Trianon Magyarország bűne, vagy hogy Magyarország a náci Németország leghűségesebb csatlósa volt - mondta, hozzátéve: "ha nem tudnánk, talán el sem hinnénk, hogy ilyesmi 2004-ben megtörténhet".

 

Szájer József egy korábbi brüsszeli sajtótájékoztatóján már kifogásolta, hogy a kiadványban sem a honfoglalásról, sem Mohácsról, sem 1848-ról nem esik szó, és "meglehetősen fércmunka".