Náci bűnösöket kutatnak fel Magyarországon

Utolsó Esély Művelet néven kampányt indít a Simon Wiesenthal Központ, amelynek keretében többek között Magyarországon is fel akarják kutatni a még élő háborús bűnösöket. A központ 10 ezer eurós jutalmat ad a nyomravezetőknek.

A Simon Wiesenthal Központ nagyszabású kampány keretében még élő háborús bűnösöket akar felkutatni Németországban, de Horvátországban, Magyarországon és Ukrajnában is - jelenti a Focus német hírmagazin. A kampányt legkésőbb június közepén akarják elindítani - közölte Efraim Zuroff, a jeruzsálemi székhelyű központ vezetője a német hetilappal, amely a hét végén, az új lapszám megjelenése előtt bocsátotta közre értesülését.

Sajtóértekezletet tartunk, újságokban hirdetést teszünk közzé és telefonos "forró drótot" is létesítünk - közölte Zuroff a lappal, megjegyezve, hogy az akciónak az Utolsó Esély Művelet a neve.

A nácivadász Simon Wiesenthalról elnevezett központ 10 ezer eurós (kb. 2,5 millió forint) jutalmat akar adni mindazokért a jelzésekért, amelyek bűnösök elfogását, elítélését eredményezik. Ilyen kampányt már rendeztek Lettországban, Litvániában, Észtországban, Romániában, Lengyelországban és Ausztriában, s állítólag bejelentések százai futottak be a központba.

Zuroff azt szeretné, ha az akció kiterjedne Horvátországra, Magyarországra és Ukrajnára is. Szerinte Európában még háborús bűnösök ezrei élnek. "Minden olyan helyre elmegyünk, ahol zsidókat gyilkoltak meg. Ezekben az országban él a legtöbb cinkos is" - mondta Efraim Zuroff.