Újabb két párt EP-listáját hitelesíteték

Nyolcra emelkedett azon pártlistáknak a száma, amelyek indulhatnak a június 13-i európai Parlamenti választáson, miután az Országos Választási Bizottság (OVB) vasárnapi ülésén hitelesítette a Magyar Nemzeti Szövetség és a Szociáldemokrata Párt ajánlószelvényeit. Az OVB döntött arról is, megvizsgálják a Magyar Vidék és Polgári Párt, illetve a Zöld Párt közösen begyűjtött ajánlószelvényeit, mivel egy részükről felmerült, hogy érvénytelen.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) vasárnapi ülésén nyilvántartásba vette a Magyar Nemzeti Szövetség (MNSZ) és a Szociáldemokrata Párt (SZDP) listáját az európai parlamenti választásra, így nyolcra emelkedett azon pártok száma, amelyeknek neve már biztosan szerepel majd a június 13-i választás szavazólapjain. Az OVB korábban már nyilvántartásba vette az MSZP, a Fidesz, az SZDSZ, az MDF, a MIÉP és a Munkáspárt EP-választásra állított listáját.

A testület egy állampolgári panasz miatt hétfőre halasztotta a Magyar Vidék és Polgári Párt és a Zöld Párt közösen állított listájának nyilvántartásba vételét. Az OVB levélben az ülésen való személyes megjelenésre szólítja fel a szervezet vezetőit, ugyanis egy, a testülethez érkezett panasz arról számolt be, hogy számos ajánlószelvényt csak a Zöld Párt támogatására adtak le választópolgárok, akik csak a szelvények leadási határideje után értesültek arról, hogy a két szervezet közös listát indít.

A panasztevő valószínűsíti, hogy ezekre a szelvényekre utólagosan került fel a Magyar Vidék és Polgári Párt neve. A beadványozó azt kéri, ellenőrizzék az ajánlószelvényeket és érvénytelenítsék azokat, amelyeken a két szervezet neve más színű tintával, vagy más írásmóddal szerepel. Az OVB vasárnapi közleményében felhívja azon választópolgárokat, akik a közös listán szereplő pártok közül csak az egyiket ajánlották, hogy ezt a tényt nevük és lakcímük megadásával május 17-én 16 óráig jelentsék be az OVB-nek. A bejelentést az érintett választópolgárok megtehetik bármely település polgármesteri hivatalában is. A közlemény szerint a csak az egyik pártra leadott kopogtatócédulák érvénytelenek, nem számítanak bele a két párt közös listájának választási szerepléséhez szükséges ajánlószelvények közé.

KAPCSOLÓDÓ CIKK