A falu vezetése és az ÁNTSZ egyaránt a település háziorvosát hibáztatja a tiszaeszlári vérhasjárvány elterjedéséért, mert az orvos nem jelentette időben a megbetegedéseket. Az alpolgármester korábban úgy nyilatkozott, hogy pánik van a 3000 lakosú településen, az emberek alig mernek kimenni az utcára, mert attól félnek, hogy ők is elkapják a fertőzést. Az ÁNTSZ szerint fertőtlenítőszerekkel és előre csomagolt élelemiszerekkel sikerül megállítani a járványt. 

Az elmúlt néhány héten több mint ötven ember betegedett meg vérhasban Tiszaeszláron. A falu vezetése és az ÁNTSZ egyaránt a település háziorvosát hibáztatja, mert az nem jelentette időben a megbetegedéseket. Az alpolgármester korábban úgy nyilatkozott, hogy kisebb pánik van a 3000 lakosú településen, az emberek alig mernek kimenni az utcára, mert attól félnek, hogy ők is elkapják a fertőzést.

Oleár Zoltán, a település jegyzője viszont úgy gondolja, hogy csak "egészséges félelem" van az emberekben. Ugyanakkor elismerte, hogy az utóbbi időben közel sincs akkora forgalom a hivatalában, mint korábban. A jegyző pozitív fejleménynek tartja, hogy péntektől hétfőig csak két új megbetegedés gyanúja merült fel. Azokhoz a pletykákhoz, melyek szerint az egyik helybeli család felelős a járvány kitöréséért, akik nem megfelelően hőkezelt disznóhúst ettek, mindössze annyit fűzött, hogy sejtik, hogy kik a járvány okozói.

A jegyző az [origo]-nak elmondta, hogy szeretné, ha az önkormányzat feljelentést tenne ismeretlen tettesek ellen közveszély okozás miatt. Oleár Zoltán úgy gondolja, hogy a falu háziorvosa is felelős a járvány elterjedéséért, mert már április 22-én tudomást szerzett az első megbetegedésekről, mégsem jelentette azokat időben. A jegyző szerint, ha az orvos időben szólt volna, akkor csak 10-15 ember betegszik meg, és nem ötven. Ugyanakkor teljesen biztos benne, hogy a járvány nem terjed túl Tiszaeszlár határán. "Még a legközelebbi, 12 kilométerre fekvő településen sincs egyetlen megbetegedés sem" - állítja. A legtöbben a helyi óvodában kapták el a fertőzést, majd továbbadták iskoláskorú testvéreiknek.

Az alpolgármester hétfő estére önkormányzati vizsgálóbizottságot hívott össze, hogy kiderítsék pontosan kit, vagy kiket terhel a felelősség a vérhas-járványért. Dr. Kósa Zsigmond az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szabolcs-szatmár-bereg megyei tisztiorvosa elmondta, hogy eddig 54 megbetegedésről tudnak, és reméli, hogy "sikerül megfogni" a járványt. A tisztiorvos is a falu háziorvosának felelősségét hangsúlyozta, mondván, amíg az orvos nem jelentette a megbetegedéseket, a fertőzés továbbterjedt.

A tisztiorvos szerint a vérhas egyre ritkább Magyarországon. Már nem számít olyan súlyos betegségnek, mint korábban, de rossz higiéniai körülmények között gyorsan terjed. A Tiszaeszláron érintett családok között is voltak, akik nem tartották be az alapvető higiéniás szabályokat. A járványnak egyébként akkor lehetne teljes biztonsággal véget vetni, ha a családok használnák a kiadott fertőtlenítőszereket. A falu élelmiszerboltjaiban a járvány kitörése óta csak előrecsomagolt termékeket lehet kapni. Kósa Zsigmond kijelentette, hogy a háziorvost felelősségre vonják, mert későn jelentette az eseteket. Büntetése akár több tízezer forint is lehet. Az orvos nem akart nyilatkozni.

Az ÁNTSZ hétfő délután nyilvánosságra hozott járványügyi vizsgálata alapján egy tünetmentes kórokozó hordozó személy volt a járvány elindítója, és a fertőzés székletszóródással, érintkezés útján terjedt. "A tiszaeszlári vérhas-járvány továbbterjedését sikerült megakadályozni, új megbetegedés a napokban nem fordult elő" - állítja Bujdosó László, országos tisztifőorvos. Az ÁNTSZ közlése szerint a jelenlegi információk arra mutatnak, hogy egy óvodás gyerek április 22-én indította el a járványt. Az 54 beteg közül 11-en kerültek kórházba, ahonnan már mindannyian gyógyultan távoztak.