Hétfőn reggel négypárti egyeztetés volt az Országházban Magyarország iraki szerepvállalásáról. Az MDF képviselői kivonultak a megbeszélésről, mert a kormánypártok nem támogatják a magyar csapatok azonnali hazahívását. A szocialisták szerint az iraki misszió eredeti célja, a demokrácia helyreállítása, nem változott, a Fidesz viszont úgy gondolja, hogy törvénytelen eszközökkel nem lehet demokráciát teremteni.

Hétfőn reggel 9 órakor négypárti egyeztetés kezdődött az Országházban Magyarország iraki szerepvállalásáról. A kormány és a kormánypártok álláspontja szerint a magyar kontingens visszahívása nem ad megfelelő választ az Irakban történtekre - mondta egybehangzóan Kovács László külügyminiszter, az MSZP elnöke és Kuncze Gábor SZDSZ-elnök közös sajtótájékoztatójukon. Mindketten az ENSZ nagyobb szerepvállalását tartják szükségesnek Irakban.

Az MDF már korábban is szorgalmazta, hogy hozzák haza az Irakban szolgálatot teljesítő 300 magyar katonát. A Fidesz elnöke, Orbán Viktor, múlt héten jelezte, hogy szeretné, ha a pártja felülvizsgálná az iraki magyar szerepvállalást, amelyet korábban még támogattak. A közvélemény-kutatások szerint az emberek többsége hazahívná Irakból a magyar csapatokat.

Az MDF képviselői kivonultak az egyeztetésről, mert a kormánypártok nem támogatták a magyar csapatok azonnali hazahívását. Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője szerint nincs értelme négypárti egyeztetésnek arról, hogy mi történjen, ha az ENSZ átveszi a hatalmat a koalíciótól, mert az Egyesült Államok akkor sem engedné saját katonáit ENSZ-felhatalmazás alá.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője kijelentette, hogy a magyar csapatoknak az Országgyűlés által korábban elfogadott határozatban foglalt ideig Irakban kell maradniuk. A frakcióvezető szerint az iraki misszió eredeti célja, a segítségnyújtás a demokrácia helyreállításában, továbbra is áll. A Fidesz frakcióvezetője Áder János, viszont úgy gondolja, hogy amennyiben nem születik ENSZ-felhatalmazás, meg kellene rövidíteni a magyar kontingens iraki tartózkodását. Szent-Iványi István szabad demokrata politikus szerint illúzió arra várni, hogy június 30-ig új ENSZ-határozat szülessen, a Fidesz javaslata pedig árt Magyarország nemzetközi megítélésének.

A megbeszélés után, a Fidesz sajtótájékoztatóján Áder János elmondta, hogy csak a kínzások elítélésében és a felelősségre vonás szükségességében van egyetértés a pártok között. Áder emlékeztetett, hogy a Fidesz a magyarok iraki szerepvállalásával kapcsolatos országgyűlési határozat elfogadásakor is ragaszkodott az ENSZ-felhatalmazáshoz. A Fidesz szerint a kínzások lényegesen új helyzetet teremtettek, mert ezzel a szövetséges erők erkölcsi talapzata ingott meg. "Demokráciát törvénytelen eszközökkel nem lehet teremteni"- fogalmazott a frakcióvezető. Kérdésre válaszolva Áder János elmondta, hogy ahhoz, hogy a magyar csapatok előbb hazajöjjenek, újabb kétharmados döntés kellene, ennek megszavazása nem lehetséges, ezért valószínű, hogy a csapatok kitöltik a mandátumukat.

A parlament külügyi és honvédelmi bizottsága a jövő héten együtt ülésezik, hogy megvizsgálják, milyen erőfeszítéseket tett Kovács László külügyminiszter a nagyobb iraki ENSZ-szerepvállalás érdekében.