Lemondott bírói állásáról a Balassagyarmati Városi Bíróság egyik bírája, miután a gyanú szerint részegen botrányt csinált egy szórakozóhelyen: tálcát dobált, majd a kiérkező rendőrökre támadt. A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal vizsgálja az ügyet. A bírót mentelmi jog védi, ezért egyelőre nem gyanúsított, később garázdaság és hivatalos személy elleni erőszak miatt indulhat ellene eljárás.

A Balassagyarmati Városi Bíróság egyik bírájával kapcsolatban garázdaság és hivatalos személy elleni erőszak gyanújával indult büntetőeljárás - erősítette meg az [origo] értesülését Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője. A gyanú szerint ugyanis a férfi részegen egy helyi szórakozóhelyen botrányosan viselkedett, többek között egy tálcával dobálódzott. Viselkedése miatt riasztották a rendőrséget. Amikor a járőrök kiérkeztek, megpróbálta megütni őket, az ütés azonban célt tévesztett. Miután a rendőrök megfékezték a férfit és előállították, derült csak ki, hogy a városi bíróság egyik bírája.

A balassagyarmati rendőrség megküldte a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalnak (KÜNYH) az ügy aktáit, mert amennyiben felmerül a személyre szóló megalapozott gyanú a bíró esetében, csak a KÜNYH indíthat vele kapcsolatban büntetőeljárást. Ehhez azonban a bíró mentelmi jogának felfüggesztése is szükséges, erről Mádl Ferenc köztársasági elnök dönthet.

Mivel bíróról van szó, az ügyészségi nyomozók vizsgálják az esetet, jelenleg tanúkat és a sértettet, az egyik intézkedő rendőrt hallgatják ki. A kihallgatások után foglal állást a KÜNYH, és ha megállapítható a személyre szóló megalapozott gyanú, kérhetik a mentelmi jog felfüggesztését, csak ezután gyanúsíthatják meg a férfit.

Az eset a mostanit megelőző hétvégén történt, a bíró múlt hétfőn benyújtotta lemondását, július 31-i hatállyal, jelenleg szabadságon van, nem vezet többet tárgyalásokat. Arról, hogy lemondását elfogadják-e, az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnak kell döntenie - tudtuk meg a városi bíróság elnökétől, aki elmondta azt is, hogy szóban nagyon keveset és nem szívesen beszélt kollégája a történtekről.

Komáromi Gergely