Példa nélküli választási szabálytalanság gyanúja merül fel annak kapcsán, hogy a Magyar Vidék és Polgári Párt, valamint a Zöld Párt közös listát jelentett be, miközben elképzelhető: az ajánlószelvényeket csak az egyik vagy a másik párt javára gyűjtötték, és a második jelölő szervezetet később, a választópolgár tudta nélkül írták fel a dokumentumra - írja a Népszabadság.

Egy állampolgári bejelentés kapcsán választási szabálytalanság gyanúja merült fel - írja a Népszabadság. A választó által leadott szelvényt utóbb megváltoztatták: bár ő csak az egyik szervezetet támogatta, arra a másik nevét is ráírták. A Magyar Vidék és Polgári Párt és a Zöld Párt pénteken, kevéssel a határidő lejárta előtt nyújtotta be az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) a szelvényeket, és az Országos Választási Iroda (OVI) által elvégzett kizárólag formai ellenőrzés során a szükséges húszezernél 114-gyel több érvényes ajánlást találtak. A beadvány miatt az OVB a nyilvántartásba vételről tegnap nem döntött.

Miután a két szervezet megbízott képviselője a bizottság ülésén maga sem zárta ki, hogy szabálytalanságok történhettek, a testület tagjai néhány ajánlószelvényt maguk ellenőriztek, és meggyőződtek róla, hogy azok egy részén a két párt nevét egyértelműen más tollal és más kézírással tüntették fel.

Az esetleges szabálytalanságot egyértelműen az támasztaná alá, ha a pártokat ajánló polgárokat kérdeznék meg, hogy mely szervezeteket támogatták. Az OVB-nek azonban a lista nyilvántartásba vételéről ma délutánig döntenie kell, ezért az idő rövidsége miatt a testület sajátos eszközt választott: kérik azok jelentkezését, akik csak az egyik szervezetet kívánták támogatni. A bejelentéseket ma délután 16 óráig az OVI 06-(1)-266-1200-es faxszámára vagy bármelyik polgármesteri hivatalba várják. Emellett hétfőn kérik a két párt elnökét (Bánk Attila, Magyar Vidék és Polgári Párt illetve Medveczki Zoltán, Zöld Párt), hogy büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkozzanak az ajánlások gyűjtésének szabályszerű végrehajtásáról.