Az orosz orthodoxiáé a Petőfi téri templom

Az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság nem jogerősen kedden elutasította a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus azon keresetét, amelyben kimondani kérték, hogy a Petőfi téri templom az ötvenes években jogellenesen került az orosz orthodoxia tulajdonába.

"Semmilyen jogi kapcsolatot igazolni nem tudott" a perelt ingatlannal a felperes - hangzott el a szóbeli indoklásban, amely szerint az 1995-ben alapított Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus alapító okirata "semmiféle korábbi létezésre nem utal".

 

A bíróság szerint a felperesnek az eljárás során azt kellett volna bizonyítania, hogy az ingatlanhoz "bármikor is bármiféle jogi sorsa volt". Ezzel szemben, szólt az indoklás a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus e tárgyban "semmilyen jogi kapcsolatot bizonyítani nem tudott", ezért kereshetőségi jog hiányában utasították el a beadványt, és az abban foglalt kérdéseket érdemben nem is vizsgálták.

 

Az ítélet szerint a felperes félmillió forint perköltséget, valamint százezer forintnyi tolmácsdíjat is köteles megfizetni.

 

A 2002 márciusában kezdődött eljárást a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus indította az Orosz Ortodox Egyház joghatóságához tartozó Magyar Ortodox Egyházmegye ellen. A felperes álláspontja szerint ugyanis a templom az 1950-es évek elején jogellenesen került az orosz ortodoxia tulajdonába.

KAPCSOLÓDÓ CIKK