A Népszava megalapozatlanul ügynöközte le Kondort

Helyreigazításra kötelezte a Népszavát a Fővárosi Ítélőtábla. A bíróság jogerős ítélete szerint a lap valótlanságot állított, amikor azt írta, hogy Kondor Katalin, a Magyar Rádió elnöke 1989 előtt titkos megbízottként dolgozott a titkosszolgálatoknál. A bíróság szerint az sem igaz a lap állításai közül, hogy Kondort beszervezték a kémelhárításhoz.

Jogerősen helyreigazításra kötelezte a Fővárosi Ítélőtábla kedden kihirdetett másodfokú ítéletében a Népszavát és annak on-line kiadását abban a perben, amelyet Kondor Katalin, a Magyar Rádió Rt. elnöke indított a lap ellen - tájékoztatta az MTI-t az ítélőtábla elnökhelyettese. Mohácsi Zsuzsanna elmondta: a Fővárosi Ítélőtábla kedden tárgyalta másodfokon az ügyet, és helybenhagyta az elsőfokú bíróság február 27-én született ítéletét.

A felperes képviselői azt sérelmezték, hogy a Népszava nyomtatott és internetes oldalain 2003. szeptember 25-én és 27-én álláspontjuk szerint valótlan állításokat jelentetett meg Kondor Katalinról. A lap azt közölte, hogy a Magyar Rádió elnöke az állambiztonsági szervezet III/2-es alosztályának titkos megbízottja volt Vári fedőnéven. Az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság ötórás tárgyalás után kihirdetett ítéletében kötelezte a lapot, hogy a cikkel azonos helyen és betűszedéssel tegye közzé az alábbiakat az ítélet jogerőre emelkedése után nyolc napon belül: "Lapunk 2003. szeptember 25-i számában a Titkos megbízott volt egykor a rádióelnök? című cikkben azt a valós tényt, hogy az akkori állambiztonsági szervek egy úgynevezett 6-os kartont állítottak ki Kondor Katalin személyéről, abban a hamis színben tüntettük fel, hogy ő Vári fedőnéven ténylegesen titkos megbízott lett volna."

A Népszavának közölnie kell továbbá, hogy valótlanul állította, a rádióelnök 1974 után egy évtizedig szolgálta volna megbízóit, illetve hogy Kondor Katalint védte az átvilágítási törvény. A sajtó-helyreigazítás szövege szerint a Népszava 2003. szeptember 27-i számában valótlanul állította, hogy Kondor Katalint ténylegesen beszervezték volna a kémelhárítással foglalkozó főcsoportfőnökséghez, és ténylegesen titkos megbízott lett volna 1974 és 1983 között. A bíróság kötelezte továbbá az alperest, hogy a Népszava on-line internetes oldalon 2003. szeptember 25-án megjelent, Kondor Katalin fedőneve Vári című cikkel azonos elérhetőségen az ítélet jogerőre emelkedésétől számítva 8 napon belül tegyen közzé egy, az előbbiekhez hasonló tartalmú - a bíróság által ez esetben is szó szerint felolvasott - közleményt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK