Beszédvázlatokat akarnak a HM-től az ünnepekre a katonák

A hadsereg vezetői hiányolják, hogy a korábbi évektől eltérően idén nem kapnak beszédvázlatokat tartalmazó kiadványokat a nagy ünnepségekre. A Honvédelmi Minisztériumban ugyanis úgy döntöttek, idén már csak a tárca honlapján teszik közzé a vázlatokat, mivel nem akarnak évente több százezret költeni az ünnepi füzetekre.

A honvédség vezérkari főnöke két-három hetenként kiad egy tájékoztatót arról, hogy az adott időszakban mi foglalkoztatta leginkább a "személyi állományt", azaz a katonákat. A legutóbbi, a napokban közzétett dokumentum szerint a hadsereg tagjait az utóbbi hetekben a futóversenyek támogatásának elmaradása és az albéreti hozzájárulás kérdései mellett az ünnepi beszédek izgatták.

A tájékoztatóból ugyanis kiderül: a parancsnoki állomány hiányolja, hogy a korábbi évektől eltérően idén nem kaptak vázlatokat az ünnepi beszédekhez. A vázlatokra azért lenne szükségük, mert azok "nemcsak az ünnep aktualitásának kihangsúlyozásában voltak megfelelő eszközök, hanem indirekt módon megfogalmazták a HM vezetőinek üzeneteit is".

A vezérkari főnök pénzhiánnyal magyarázza a beszédvázlatokat tartalmazó kiadványok elmaradását. A tájékoztató szerint sem a vezérkari főnökségnek, sem a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs részlegének nincs pénze arra, hogy külön kiadványokat készítsen beszédvázlatokról. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy ha sikerül átcsoportosítani a forrásokat, akkor "azonnal megkezdődik a kiadványok terítése".

A HM kommunikációs főigazgatója, Matyuc Péter az [origo]-nak elmondta, hogy korábban évente néhány százezer forintot költöttek arra, hogy a nagyobb ünnepek - honvédelem napja, augusztus 20. stb - előtt kis füzeteket készítettek, amelyek tartalmazták az aktuális eseményre szóló beszédvázlatot. Idén olcsóbb megoldást választottak, és a vázlatokat csak a minisztérium honlapján teszik közzé. Matyuc megjegyezte, a parancsnokoknak egyébként is saját tapasztalataikra kellene hagyatkozniuk a beszédek előkészítésénél, az egyes alakulatok helyzetét ugyanis ők ismerik igazán, a HM legfeljebb általános irányelveket tud megfogalmazni.

A beszédvázlatok ügye vélhetően azért merült fel épp ezekben a hetekben, mert már készülnek május 21-ére, a honvédelem napjára. Ha valamelyik parancsnoknak szüksége lenne segítségre beszéde megtartásához, már letölthet egy vázlatot a HM honlapjáról. A terjedelmes, öt gépelt oldalból álló szöveg elsősorban történelmi áttekintést nyújt - amelyből szemérmesen kimarad a Horthy-korszak és a szocializmus időszaka -, de azért esik szó benne bőven a parancsnokok által hiányolt aktuális központi üzenetekről is.

Pethő András

KAPCSOLÓDÓ CIKK