Medián: Májusban csökkent a Fidesz előnye

Némileg csökkent a Fidesz előnye az MSZP előtt a Medián májusi felmérése szerint. A két nagy párton kívül az SZDSZ haladja meg az öt százalékos küszöböt, így ha most lennének az európai parlamenti választások, akkor a három párt jelöltjeiből kerülhetnének ki a magyar EP-képviselők.

Mintegy egy hónappal az EP-választás előtt a Medián közvélemény-kutató cég által megkérdezettek fele mondta azt, hogy biztos elmenne szavazni. A közvélemény-kutató cég szerint viszont ha abból indulunk ki, hogy a választáson végül azok vesznek részt, akik azt állítják, hogy biztosan ott lesznek, és azt is tudják, hogy kire fognak szavazni, akkor a jelenlegi állás szerint 43 százalékos lenne a részvételi arány.

Áprilishoz képes a Fidesz biztos szavazóinak aránya öt százalékponttal csökkent (májusban 51 százalék szavazna rájuk), az MSZP szavazótábora pedig két százalékponttal bővült (38 százalék). Jelentősen erősödött (3 százalékponttal) az SZDSZ a májusi felmérés szerint, amely jelenleg 7 százalékon áll. A többi párt nem éri el az öt százalékos küszöböt: az MDF és szövetségesei 3 százalékos támogatottsággal bírnak.

A felmérés adatai alapján az Európai Parlament 24 magyar mandátumából 13-at a Fidesz nyerhet el, 10 juthat az MSZP-nek, az SZDSZ pedig egy képviselőt küldhet oda.

KAPCSOLÓDÓ CIKK