Nagyobb beleszólási jog jár a fiataloknak

Az ifjúsági programok állami támogatásának feltétele lesz a jövőben, hogy a településeken működjön az ifjúsági érdekképviselet - írja a Népszabadság. A mostani gyakorlat eltérő, de az a legáltalánosabb, hogy az ifjúsági korosztálynak nincs érdekképviselete.

Nem kapnak állami pénzt ifjúsági programjaikra az önkormányzatok, ha nincs partnerként kezelt helyi ifjúsági érdekképviselet a településen. A várhatóan jövőre életbe lépő ifjúsági törvény koncepciója ezt tartalmazza - írja a Népszabadság. A jelenlegi gyakorlat településenként eltérő: van, ahol a fiatalok az önkormányzat egyik albizottságának keretei között fejthetik ki véleményüket az őket érintő kérdésekben, de arra is akad példa, hogy kisebbségi önkormányzatként működnek. A legáltalánosabb azonban, hogy az ifjúsági korosztálynak nincs képviselete.

Ocsovai Tamás, a szakminisztérium helyettes államtitkára elmondta: a beleszólási jog biztosítása a lényeg. A jelenlegi elképzelések szerint az ifjúsági munkára, programok lebonyolítására, infrastrukturális beruházásokra, ifjúsági szakemberek foglalkoztatásának finanszírozására jövőre már csak ilyen, szigorított feltételek mellett lehet állami pénzhez jutni.