Őssejtbank kezdte meg működését Miskolcon, a megyei kórházban. Az Egészségügyi Tudományos Tanács korábban tudományos kísérletnek minősítette az újszülöttektől származó őssejt gyűjtését és tárolását, de a kórháznak erre a tevékenységre az engedélyt megadta. A miskolci sejtbankban nem csak saját célú, hanem közhasznú őssejttárolást is végeznek.

Őssejtbankot hoztak létre a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház gyermekegészségügyi központjának transzplantációs osztályán. Az őssejtbank megszerezte az ÁNTSZ és az Egészségügyi Tudományos Tanács engedélyét is, így szabályosan működhet - mondta az [origo]-nak Nagy Kálmán osztályvezető főorvos, a projekt szakmai vezetője.

Az Egészségügyi Tudományos Tanács korábban tudományos kísérletnek minősítette az őssejt gyűjtését és tárolását. A beavatkozásra csak olyan intézmények jogosultak, ahol megvannak az előírt szakmai minimumfeltételek, a miskolci kórház ezek közé tartozik. A kórház transzplantációs osztálya a budapesti székhelyű, ivarsejtek fagyasztására, tárolására szakosodott Krio Rt.-vel közösen indította be az őssejtbankot. Szerettük volna megtudni, hogy Miskolcon mennyibe kerül az őssejtek tároltatása, de a Krio Rt. igazgatója - aki erről nyilatkozhatna - ma nem elérhető. Azt azonban a projekt szakmai vezetőjétől megtudtuk, hogy nem kizárólag magáncélú, hanem közhasznú őssejttárolást is végeznek.

Az újszülöttektől levett köldökzsinórvér tároltatását először a Sejtbank Kft. vállalta, a cég azonban külföldre szállítja a mintákat. A 2002 óta eltelt időszak alatt - az itthoni szabályozatlanság miatt - csak megszakításokkal tudták végezni a munkát, de 2002 óta ezernél is több minta szállítását és tároltatását vállalták. A mintákat Belgiumba szállítják, ahol egy laboratóriumban 20 évig vállalják a tárolást, mindez 300 ezer forintba kerül a szülőknek.

A köldökzsinórvérből nyert őssejteket elsősorban a vérképző szervek betegségeinek gyógyítására használják, főként csontvelő-átültetéseknél. A köldökzsinórban sok őssejt található, amelyek vérbankban tárolva nemcsak a donor gyógyítására, hanem mások kezelésére is használhatók. A köldökzsinórvérből nyert őssejtek felhasználása jelenleg is fejlődő terület, hátrányaként már ismert, hogy csak bizonyos testsúly - 20-40 kg - alatt adható be hatékonyan.

Őssejtbankot nyitottak Nagy-Britanniában is

Szerdán nyitották meg Nagy-Britanniában, Hertfordshire-ben azt a hatalmas beruházásból elkészült őssejtbankot, ahol egyaránt tárolnak majd magzattól és felnőttektől származó őssejteket - számolt be a Guardian. Az őssejtbankban tárolással, tudományos kísérletekkel és klónozással is foglalkoznak a jövőben. A laboratórium megnyitása ellen tiltakoztak az abortuszellenes aktivisták. A brit szabályozástól eltérő az őssejtekkel kapcsolatban az Egyesült Államok szabályozása: George Bush, az USA elnöke ugyanis megtiltotta, hogy közadományokat használjanak őssejtkutatáshoz.