Betemetik a Zengőre tervezett NATO-lokátor építéséhez kiásott árkokat. Ezzel a Honvédelmi Minisztérium nem csak azt jelezte, hogy leállnak az építkezéssel, de még az eddig elkészült földmunkákat is visszacsinálják. Egyre több jel utal arra, hogy a lokátor idén nem épül meg a Mecsek csúcsán.

A Civilek a Zengőért nevű csoport közölte, hogy megkezdték azoknak az árkoknak a betemetését, amelyeket a Zengőre tervezett NATO-lokátorhoz ástak ki a közelmúltban. Az Országgyűlés és a kormány már 1996 óta tervezi, hogy a Mecsek legmagasabb pontjára lokátort épít, melynek költségeit a NATO állná. Több helyi civil szervezet és környezetvédő csoport azonban Civilek a Zengőért néven szövetséget kötöttek, hogy megakadályozzák az építkezést. Szerintük helyrehozhatatlan környezeti károkat okozna, ha a védett területen felépülne a NATO-torony, ráadásul elcsúfítanák vele a Zengőt. Az ároktemetéssel kapcsolatban Herbert Tamás, a Civilek a Zengőért csoport vezetője azt mondta, hogy "Az árok betemetése azt jelzi: a Honvédelmi Minisztérium visszalép, és nem kíván lokátort építeni a Mecsek csúcsán" 

Februárban a tiltakozók fákhoz láncolták magukat, és így akadályozták meg, hogy a kivágják a csúcson a fákat. Így a beruházás fél évet már biztosan késett, mert az erdészeti szabályok szerint legközelebb csak októberben lehet fát vágni. Miközben a kormány és a természetvédők tárgyalásokba kezdtek, a közelmúltban újabb munkálatok kezdődtek a környéken: ezúttal 800 méter hosszú árkokat ástak, a lokátorhoz szükséges kábelek számára. Ahogy télen a favágók dolguk végezetlenül távoztak, úgy most az árkok is fölöslegesnek bizonyultak: a Honvédelmi Minisztérium utasítást adott betemetésükre. A helyiek szerint ennek itt volt az ideje, mert balesetveszélyesek és csúnyák voltak az árkok.

A HM visszavonulása arra utal, hogy egyre kisebb az esélye, hogy a helyiek tiltakozása ellenére is felépítik a lokátort. Lenkovics Barnabás ombudsman szerint nem is lenne szabad megkezdeni az építkezést, mert az egészséges környezetről és a természeti értékek megtartásáról szóló alkotmányos jogokat sérthet a beruházás. A kormány sokáig ragaszkodott a beruházás befejezéséhez, de az utóbbi hónapokban ellenzéki és kormánypárti képviselők is egyre megértőbben fogadták a tiltakozók érveit. Április 7-én a kormány bejelentette, hogy egy független szakértői testületet alalkítanak, hogy segítsenek megoldást találni. Lehetséges, hogy inkább több pénzért két kisebb lokátort építenek, de kevésbé szép és értékes helyen. A Civilek a Zengőért a Tenkes-hegy akácosát javasolják, a katonák viszont azért aggódnak, mert innen a lokátor nem pásztázhatna elég nagy területet és így a NATO támogatása is elúszna.