Bár a szexhirdetések a tiltó törvény hatályba lépése után egy időre eltűntek az újságokból, az utóbbi időben újra egyre több van belőlük. Holott több százezer, de akár milliós bírságot is fizethet az a lap, amelyik szexhirdetéseket közöl, ezt ugyanis 2001 óta törvény tiltja, illetve csak a szexlapoknak teszi lehetővé.

2001 márciusában lépett életbe az a törvénymódosítás, mely szerint csak szexlapokban lehet olyan hirdetést közzétenni, melyben szexuális szolgáltatást kínálnak pénzért. Szexuális áruk üzletében, illetve erotikus újságokban továbbra is lehet hirdetni a szexuális szolgáltatásokat, viszont a nem erre specializálódott lapokban tilos. A hirdetések ellenőrzése a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség feladata. Az utóbb időben megint olyan tömegessé váltak ezek a hirdetések, hogy a fogyasztóvédők elsősorban azokra a lapokra csapnak le, ahol rendszeresen jelennek meg ilyen hirdetések nagy mennyiségben.

A hirdetéseket közlő lapok arra hivatkoznak, hogy a hozzájuk leadott szövegekből nem derül ki egyértelműen, hogy ott szexuális szolgáltatást kínálnak, a törvény pedig csak ezt tiltja. Emellett nyilatkozatot is aláíratnak a hirdetések feladóival, hogy nem szexuális szolgáltatást hirdetnek. A fogyasztóvédők szerint ugyanakkor a hirdetések többségénél egyértelmű, hogy mire vonatkoznak, a lapkiadóktól pedig elvárható lenne, hogy ilyen határozott tilalom esetén felelősségteljesebben járjanak el.

A törvénymódosítást követően fél évig teljesen eltűntek ezek a hirdetések, aztán lassan újra visszatértek, most pedig újra tömegessé váltak bizonyos lapokban - mondta az [origo]-nak a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség munkatársa, aki a lapokat nem akarta megnevezni, mert az ellenük indított eljárások még nem zárultak le. A fogyasztóvédők először a lapok kiadójához fordulnak, a hirdetés feladójának megismeréséhez a rendőrséget is be kell vonniuk. Ha a rendőrség megerősíti, hogy valóban szexuális szolgáltatást hirdettek az adott lapban, a fogyasztóvédelmi felügyelet bírságot szab ki a lapra. Ezek eddig 50-100 ezer forintos összegek voltak, de a bírságok nőni fognak: több százezres, sőt milliós összegeket is elérnek majd - mondta a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség munkatársa.

A 2001-es törvénymódosítás szándéka az volt, hogy a nem erotikus sajtótermékek megtisztuljanak az ilyen hirdetésektől, és a szexuális szolgáltatást kínáló hirdetések oda kerüljenek, ahová valók. A szexlapokban a továbbiakban is bárki kínálhatja saját szexuális szolgáltatását. Viszont a szexlapokban is tilos másnak a szolgáltatását hirdetni, tehát közvetíteni.