A Szabad Demokraták Szövetsége alkotmánymódosítást kezdeményez annak érdekében, hogy a sorkötelezettséget ne állíthassák vissza. Az SZDSZ örül annak, hogy sikeres a sorkatonaság megszüntetésére indított program, ám a különböző politikai pártok álláspontját ismerve úgy látja, hogy meg kell teremteni a biztosítékokat ahhoz, hogy azt ne lehessen visszaállítani - közölte Fodor Gábor. Ezért a párt ki akarja szedni az alkotmányból a sorkötelezettségről szóló részt.

A Szabad Demokraták Szövetsége alkotmánymódosítást kezdeményez annak érdekében, hogy a sorkötelezettséget ne állíthassák vissza - jelentette be Mécs Imre és Fodor Gábor pénteken, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem előtt tartott sajtótájékoztatón.

Az SZDSZ örül annak, hogy sikeres a sorkatonaság megszüntetésére indított program, ám a különböző politikai pártok álláspontját ismerve úgy látja, hogy meg kell teremteni a biztosítékokat ahhoz, hogy azt ne lehessen visszaállítani - közölte Fodor Gábor. A politikus szerint a magyar alkotmány jelenleg kimondva nevesíti a sorkötelezettséget, mint a polgárok egyik kötelezettségét. Mécs Imre elmondta, hogy az alkotmánymódosítás kérdésében egyeztettek a Honvédelmi Minisztériummal, amely jó partnernek bizonyult a kezdeményezéssel kapcsolatban.

2005 nyarán az utolsó sorkatona is leszerel. Arról már megszületett a döntés, hogy utána már nem lesz több sorozás Magyarországon, azonban az intézmény visszaállításának elvi lehetősége megmarad.