Az MSZP és az SZDSZ a követségeken dolgozókkal gyűjtetné össze a magyar állampolgárok által az európai parlamenti választáson külföldön leadott szavazatokat, az MDF kitart a levél útján történő szavazás mellett, míg a Fidesz a vasárnap esti négypárti egyeztetés előtt nem kívánt nyilatkozni a voksolás lebonyolításával kapcsolatban.

Négypárti egyeztetést hívott össze az MSZP az európai parlamenti (EP) választási törvény módosításáról, mivel mind a négy parlamenti párt visszahívta külképviseleti delegáltjait. A vasárnapi megbeszélésre a parlamenti pártok frakcióvezetőit és a Belügyminisztérium képviselőit hívták meg.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője az MTI-nek elmondta, hogy a szocialisták konkrét szöveggel készültek a vasárnap esti négypárti egyeztetésre az európai parlamenti választási törvényről, de minden megoldás iránt nyitottak. "Viszünk egy konkrét törvénymódosítási szöveget, amelyben az van, hogy a követségeken dolgozók szedhessék be a szavazatokat, ám a követségi dolgozóknak számlálniuk nem kell, a szavazatokat ugyanis futárpostával hazaküldenék az Országos Választási Bizottsághoz, s itt a pártok jelenlétében lehetne megszámolni azokat - közölte Lendvai Ildikó.

"A külszolgálati dolgozókat senki sem gyanúsítgathatja csalási szándékkal. Köztisztviselői eskü köti őket, tisztességükkel és az ország ügyi iránti elkötelezettségükkel kapcsolatban egyetlen párt részéről sem merült fel panasz. Ráadásul többségük hosszú évek óta dolgozik a pályán, közülük sokat a Fidesz nevezett ki. Ha a Fidesz most visszaélésre is hajlandó pártkatonáknak tekinti őket, akkor önmagát leplezi le" - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében Hárs Gábor, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának szocialista alelnöke. 

A parlament hétfői ülésén az SZDSZ bármilyen rendkívüli eljárás keretében hajlandó az európai parlamenti képviselők választásáról szóló törvény olyan módosítását megszavazni, amely azt eredményezi, hogy a külképviseleteken az ott dolgozókból háromtagú választási bizottságok jöhetnek létre - közölte Kuncze Gábor, a párt elnöke. "Számunkra elfogadható az is, ha a külképviseleteken csak egy ellenőrző bizottság jön létre az ott dolgozókból, amely lezárt borítékban hazaküldi a szavazatokat és aztán azok megszámlálása itthon történik" - mondta.

Herényi Károly az MDF frakcióvezetője bízik abban, hogy a négypárti egyeztetésen a többi párt elfogadja a választási eljárásról szóló törvényhez benyújtott módosító javaslatukat, amely lehetővé tenné, hogy a választás napján külföldön tartózkodó magyar állampolgárok levél útján éljenek szavazati jogukkal.

A Fidesz a vasárnap esti egyeztetés előtt nem kívánt nyilatkozni.