Kulcsszerepet kapnak a gyógyszerek dobozai egy hamarosan a kormány elé kerülő javaslat értelmében. E szerint a vevőnek a dobozon elhelyezett tájékoztatóból meg kell ismernie a hatóanyagot, a teljes árat és a térítési díjat is. Ez ahhoz kell, hogy eldönthesse, valóban a megfelelő szert vásárolja-e meg. Az elképzelést mind a gyógyszerészek, mind az orvosok szakmai kamarája ellenzi - írja a Népszabadság.

A gyógyszerpiac szabályozásáról szóló jogszabály tervezete szerint az orvosok nem meghatározott gyógyszert, hanem csak hatóanyagot írnának fel. A patikusoknak pedig az azonos hatóanyagú orvosságok közül a legolcsóbbat kellene kiadniuk. A készítők szerint, ha például már van otthon fájdalomcsillapító, akkor feltehetően kevesebben váltanának ki újabb azonos hatóanyagú, csak más néven forgalmazott gyógyszert. A vevő a csomagoláson található információk segítségével összevethetné a különböző kiszerelésű vagy hatóanyag-tartalmú gyógyszerek árát - írja a Népszabadság.

A gyógyszerpiaci szabályozás reformjától azt várják, hogy csökkentse mind a betegek, mind az egészségpénztár költségeit. A pontos márkanév felírását csak kivételes esetekben engednék (például kombinált készítményeknél). A patikusoknak csak akkor nem kellene a legolcsóbb változatot kiadniuk, ha az orvos kifejezetten ezt rendelte, vagy ha a beteg aláírásával vállalja, hogy a drágább kiszerelésű készítményt kéri. (Ezt a módszert alkalmazzák 2003 eleje óta Portugáliában.) A tervezet ezen része ellen az orvosi és a gyógyszerészkamara is tiltakozik. Bevezetnék a reklámozás kötelező ellenőrzését a közvetlen hirdetésekben és a szponzorált rendezvényeken is - írja a Népszabadság.

A javaslat egy másik pontja átjárhatóságot javasol az Egészségbiztosítási Alap kasszái között. Az OEP-nek lehetősége nyílna a pénzek átcsoportosítására a kórházi és gyógyszerkeret között. Várhatóan megszűnne az állami költségvetés korlátlan garanciavállalása a gyógyszer-előirányzat túllépésére, ehelyett a biztosító lehetőséget kapna a többletforrások megszerzésére. Egészségügyi piacfelügyeletet is létrehoznának, amely ellátja a fogyasztóvédelmi és az árhatósági ellenőrzési feladatokat is - írja a Népszabadság.