Szavazhatnak ma az olcsóbb EP-választásról

Az Országgyűlés hétfőn dönt az európai parlamenti választásokkal összefüggő törvénymódosításról, ugyanis 197 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta a házszabálytól való eltérést az ügyben. Az alkotmányügyi bizottság korábban általános vitára alkalmasnak találta a javaslatot. A határozathozatalokban a Fidesz képviselői nem vettek részt.

A házszabálytól eltérő tárgyalásra 168 MSZP-s, 19 SZDSZ-es és 10 MDF-es képviselő szavazott igennel. A Fidesz nem vett részt a voksolásban.

 

A vasárnapi négypárti tanácskozáson kialakult javaslat lényege, hogy a külképviseleteken leadott szavazatokat az ott dolgozók eljuttatják az Országos Választási Bizottsághoz, ahol a pártok jelenlétében számolják majd meg. Az MSZP, az MDF és az SZDSZ támogatta a javaslatot, a Fidesz pedig megígérte, hogy nem fogja megakadályozni a törvénymódosítás elfogadását.

 

Az alkotmányügyi bizottságban az előterjesztő kormány nevében Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője elmondta, a törvénymódosítás azért szükséges, mert olyan helyzet állt elő a június 13-i választás előtt, amelynek rendezetlensége alkotmánysértővé tenné a választás lebonyolítását.

 

Balsai István (MDF) azt mondta, a törvénymódosítás ellentmond az alkotmánynak és a választási elveknek, mert lesznek olyan állampolgárok, akik szavazatukat olyan helyen adják le, ahol nem működik választott testület, ezért pártjával ellentétben nem fogja támogatni a javaslatot.

 

Devánszkiné Molnár Katalin (MSZP) közölte, felháborítónak tartja, hogy a kormánypártok felelősségét hangsúlyozzák a médiában, amikor pontosan lehet emlékezni arra, milyen elutasító vélemények hangzottak el a levélben, illetve az elektronikus úton történő szavazással kapcsolatban.

 

Fodor Gábor (SZDSZ) szerint a törvény módosításának, vagyis annak, hogy ilyen mennyiségű pénzt ne fordítsanak feleslegesen ezekre a célokra, tanulságnak kell lennie a pártok, a politikai élet számára, hogy érdemes a pénzügyi szempontokat is figyelembe venni.

 

Répássy Róbert (Fidesz) azt mondta, azért kerültek ilyen helyzetbe, mert a választás lebonyolításáért felelős Belügyminisztérium politikai államtitkára, aki maga is megszavazta a jogszabályt, "a törvénnyel szemben hangulatot" kelt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK