A hatóságok miatt ült négy hónappal tovább egy férfi

Büntetésénél négy hónappal tovább tartottak börtönben egy férfit. A túlültetés oka, hogy a bíróság késve foglalta összbüntetésbe a férfi által elkövetett bűncselekményeket, a büntetés-végrehajtási intézet pedig nem helyezte szabadlábra, amíg meg nem kapta a jogerős bírósági döntést. A férfit annak ellenére nem engedték szabadon, hogy a jogszabályokból nyilvánvaló volt, már rég szabadulnia kellett volna. Tavaly összesen 23 hasonló eset történt az országban, de mindössze két fegyelmi eljárás indult.

Juhász István 2002. január 22-én került a Pálhalmai Büntetés-végrehajtási Intézetbe. A többszörösen büntetett előéletű férfit három, még 1998-ban elkövetett bűncselekmény miatt ítélték el. Az első - 2001. októberi - jogerős ítélet szerint 6 hónapot kapott nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopásért. Ennek letöltését kezdte meg Juhász januárban. A Pest Megyei Bíróság időközben - 2002 márciusában - csalás miatt is elmarasztalta a férfit jogerősen, amiért szintén 6 hónap börtönt kapott. Ezt a két büntetést a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) 2002 nyarán 10 hónapos börtönbüntetésbe foglalta. Végül pedig a Fővárosi Bíróságtól 2002 szeptemberében 8 hónapot kapott Juhász kocsilopásért. Ezek szerint akkor Juhászra 18 hónap börtön várt.

A Pálhalmai Büntetés-végrehajtási Intézet 2002 novemberében kérte az illetékes bíróságot, hogy folytasson le összbüntetési eljárást Juhász ügyében. A büntető törvénykönyv szerint, "ha az elkövetőt több, határozott ideig tartó szabadságvesztésre ítélik, és az elkövető valamennyi bűncselekményt a legkorábban hozott ítélet jogerőre emelkedését megelőzően követte el, a jogerősen kiszabott büntetéseket összbüntetésbe kell foglalni". Az összbüntetés tartamának el kell érnie a legsúlyosabb büntetést, de nem érheti el a büntetések együttes tartamát. Az összbüntetésbe foglalás lényege, hogy senki ne kapjon súlyosabb büntetést csak azért, mert a bíróság külön eljárásban tárgyalta az ellene felhozott vádakat. Ez Juhász esetében azt jelenti, hogy a bíróság döntésétől függően legalább 10, de mindenképpen kevesebb, mint 18 hónap börtönt kaphatott volna. Bár a férfinál az összbüntetésbe foglalás feltételei fennálltak, az intézet jelzése ellenére a bíróság lassan reagált.

A várakozást megelégelve Juhász több panaszos levelet írt az illetékes bíróságnak, hosszú ideig úgy tűnt, hiába. A PKKB végül 2003. január 21-én összbüntetésbe foglalta Juhász korábbi (összevont) 10 és 8 hónapos börtönbüntetését. Az új ítélet szerint a férfinak a három elkövetett bűncselekmény miatt 12 hónapot kellett ülnie. Azaz egy nappal az összbüntetési eljárás után Juhász már szabadulhatott volna, hiszen a 12 hónapot ekkor már kitöltötte. Ennek ellenére közel négy hónapig még börtönben tartották. A PKKB januári összbüntetési ítélete ugyanis nem volt jogerős, a büntetés-végrehajtási intézet pedig a másodfokú ítéletig nem helyezte szabadlábra Juhászt. Ezt - az intézet vezetőinek érvelése szerint - nem is tehette volna meg, mert egy 2002-es igazságügyi miniszteri rendelet szerint 2003. január 1-jétől csak jogerős összbüntetési határozat alapján lehet szabadlábra helyezni az elítélteket. Juhász ügyében azonban csak az ügyész fellebbezett, mégpedig a férfi javára, így az ítéletek súlyosítási tilalma miatt már a fellebbezéskor egyértelmű volt, hogy a másodfokú bíróság nem hozhat súlyosabb ítéletet, és Juhásznak legkésőbb 2003. január 22-én szabadulni kellene.

A januári ítéletet szabadulás helyett újabb panaszos levelek és kihallgatások követték. Március végén Juhász ismét levelet írt a Fővárosi Bíróságnak, melyben azt kérte, hogy soron kívül vizsgálják meg ügyét, és emeljék jogerőre összbüntetését, mivel csak a jogerős határozat birtokában helyezheti szabadlábra a büntetés-végrehajtási intézet. "Őszintén remélem, figyelembe véve a Tisztelt Bíróság túlterheltségét, hogy ítéletemet nem kell teljes egészében kitöltenem. A 8 hónapos, harmadik ítéletem több mint fél éve jogerős, a törvényi határidők figyelembe vételével így azt nem értem, miért nem született meg idáig a jogerős összbüntetés" - írta.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK