Nem vették napirendre a Fidesz petícióját

Az Országgyűlés, többségi döntéssel, nem vette napirendjére a Fidesz határozati javaslatát a nemzeti petícióról. A Fidesz elnöksége olyan súlyosnak ítéli a kialakult helyzetet, hogy kedden rendkívüli elnökségi ülést tart.

A nemzeti petícióval kapcsolatos parlamenti szavazás miatt, amelynek eredményeképpen az Országgyűlés nem tűzte napirendre a javaslatot, a Fidesz elnöksége olyan súlyosnak ítéli a kialakult helyzetet, hogy kedden rendkívüli elnökségi ülést tart. Erről Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke nyilatkozott hétfőn. A politikus a demokrácia súlyos megsértésének tartja, hogy a parlament nem vette napirendjére a nemzeti petícióval kapcsolatos javaslatot. "A kormány tárgyalni sem hajlandó több mint egymillió ember akaratáról, a kérdések, javaslatok megfontolásáról, mérlegelésétől is mereven elzárkózik" - fogalmazott Pokorni Zoltán.

 

Mint mondta, a kabinet magatartása ellentétes az alkotmánnyal, amely szerint a Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van arra, hogy egyedül vagy másokkal együtt írásban kérelmet vagy panaszt terjesszen az illetékes állami szerv elé.

 

A Fidesz alelnöke szerint a parlamenti pártok nem hagyhatják figyelmen kívül azt a tényt, hogy az emberek alkotmányos jogaikkal élve kéréssel fordulnak a kormányhoz. Ez, mint mondta, példátlan az újkori demokrácia történetében. "Medgyessy Péter kormánya semmibe vette a demokrácia íratlan és írott szabályait" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK