Őrizetben a Lelkiismeret' 88 három tagja

A rendőrségi meghallgatás után a Lelkiismeret' 88 Csoport három aktivistáját őrizetbe vették, négy tagját pedig szabadon engedték. A három őrizetbe vett aktivista ügyét a bíróság gyorsított eljárás keretében tárgyalja.

A Lelkiismeret' 88 Csoport tagjai a rendőrségi és a bírósági tiltás ellenére vasárnap demonstrálni akartak Budapesten az Erzsébet téren, ahol a zsidó szervezetek tartottak szolidaritási napot Izrael függetlenségének évfordulója alkalmából. Az aktivisták a rendfenntartók többszöri felszólítására sem hagyták el a helyszínt, ezért a rendőrség hét ember előállított rendzavarás miatt. Kihallgatásukat követően négyet még vasárnap az esti órákban szabadon engedtek, míg három személyt szabálysértési őrizetbe vettek.

A szabálysértési őrizetbe helyezett K. Imre 35 éves és K. Csaba 38 éves budapesti és Gy. Melinda 23 éves faddi lakosokkal szemben a Pesti Központi Kerületi Bíróság gyorsított eljárás keretében folytatja le a vizsgálatot.

A Lelkiismeret 88 Csoport vezetője azt állította, hogy a "II. fővárosi goj-találkozó" elnevezésű rendezvényt szerették volna megtartani a téren vasárnap. Kocsis Imre szerint ez egy olyan kulturális rendezvény lett volna, ahol a "markánsan goj és más kultúrák közötti különbségeket" akarták bemutatni azért, hogy szimpátiát keltsenek "a magyarságban a goj-kultúra iránt". A tervezett demontsrációt a budapesti rendőrfőkapitány határozatában megtiltotta, amit a Fővárosi Bíróság helyben hagyott.

KAPCSOLÓDÓ CIKK