Betiltott tüntetés a Medgyessy-háznál: már nem létező törvényre hivatkozott a rendőrség

A rendőrség egy olyan mondatra hivatkozva tiltott meg egy tüntetést Medgyessy Péter miniszterelnök háza előtt, mely május elsején kikerült a gyülekezési törvényből. A BRFK-n nem vették észre a módosítást. A Társaság a Szabadságjogokért szerint aggasztó, hogy egy, már nem hatályos norma alapján tiltanak meg be demonstrációt.

A Baumag szövetkezet károsultjai kedd délutánra tüntetést jelentettek be Medgyessy Péter miniszterelnök háza elé. A Budapesti Rendőr-főkapitányságon nem engedélyezték ennek megtartását, mert "a rendezvény megtartása a közlekedés rendjének aránytalan sérelmével járna".

A törvényt azonban az Országgyűlés a közelmúltban módosította. Az EU-tagsággal hatályba lépő számos jogszabályváltozással együtt a 2004. évi XXIX. Törvény 147. szakasza szerint a rendőrségi indoklásban szereplő mondat kikerült a törvényből. Helyébe a következő szöveg került: "ha a közlekedés más útvonalon nem biztosítható." Tehát a közlekedés aránytalan sérelmére hivatkozva már nem lehet demonstrációt betiltani.

A rendőrség hibás indoklására a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű jogvédő szervezet hívta fel a figyelmet. Állásfoglalásuk szerint aggasztó a rendőrség gyakorlata, és úgy vélik, hogy politikai alapon tiltották be a néhány száz fősre tervezett felvonulást.

Kozák László, a BRFK szóvivőjét meglepte a TASZ panasza. Mint mondta, a rendőrség a hatályos törvények szerint járt el. A törvény módosítása feltehetően elkerülte a BRFK figyelmét. A BRFK kérésére az [origo] eljuttatta a rendőrséghez a törvénymódosítás szövegét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK