December óta használhatatlan a Szent István-bazilikánál felszerelt lépcsőjáró, amellyel mozgássérültek juthatnának fel a templom kapujához. Pedig a plébánia szerint is lenne igény a speciális liftre, amit közel nyolcmilliós állami támogatásból szereltek fel.

"A lépcsőjáró a Széchenyi-terv Nemzeti Örökség Programja keretében készült 2002 áprilisban" - ez olvasható a sok külföldi turista által látogatott budapesti Szent István-bazilika bejáratánál. A berendezés speciális liftként működik, amellyel a tolószékbe kényszerült mozgássérültek is feljuthatnak a Bazilika kapujához. A tábla szerint a Gazdasági Minisztérium Turisztikai Célirányzatából 7,6 millió forinttal támogatott lift azonban már hónapok óta nem működik. A templom bejáratánál ugyanakkor semmilyen felirat nem jelzi, hogy a berendezés meghibásodott, és ezért felesleges vele próbálkozni.

A Bazilika Plébániahivatalán az [origo]-nak elmondták, a lépcsőjáróval üzembe helyezése óta gondok voltak. Legutóbb decemberben javíttatták meg, de a lift két hét múlva "megint bedöglött", azóta pedig egyáltalán nem használható, pedig lenne rá igény. A többszöri javíttatás miatt ráadásul a berendezés költsége már jóval meghaladja az eredeti 7,6 milliós összeget. A plébánia most egy alkatrészre vár, amellyel reményeik szerint működni fog a lift.

A lépcsőjáró hibájára a Népszabadság egy olvasója hívta fel a figyelmet a lapban közölt levelében. Az olvasó ebben leírja, hogy két nappal az uniós csatlakozás után a Bazilikában járt, és kifelé menet meglátott egy tolókocsis turistát a lépcső alján. Hozzátartozói éppen kerestek valakit, aki megmondja, miként lehet használni a lépcsőjárót. A levélíró végül felajánlotta segítségét a nyelvi problémákkal küszködő külföldi turistáknak, de ő is csak azt tudta kideríteni, hogy a speciális szerkezet nem működik.