A Menhely Alapítvány panaszt tesz a mentőszolgálat vezetőinél, mert azt tapasztalták, hogy a mentők nem akarják kocsiba tenni és ellátni a rászoruló hajléktalanokat. Az Országos Mentőszolgálat szerint vizsgálták a hajléktalanok mentőellátását, de mulasztást nem tapasztaltak egyetlen esetben sem.

Fotó: Fábián Évi

A Menhely Alapítvány panaszt tesz a mentőszolgálat vezetőinél, mert még mindig előfordul, hogy a mentők nem akarják kocsiba tenni és ellátni a rászoruló hajléktalanokat - közölte a segítő szervezet sajtóreferense, Gurály Zoltán. "A korábbi évekhez képest ugyan javult a mentők hozzáállása, de néhány munkatárs még mindig elutasítóan viselkedik az utcán élő betegekkel" - állítja. A sajtóreferens elmondta, hogy tisztában van azzal, hogy a mentők rendkívül megterhelő, fárasztó munkát végeznek, és a hajléktalanok sem tartoznak az "egyszerű emberek" közé.

Gurály Zoltán véleménye szerint a mentőknek, más segítő szervezetek gyakorlatához hasonlóan, rendszeresen úgynevezett szupervízión kellene részt venniük. "Ezek a megbeszélések feloldhatják azokat a problémákat és feszültségeket, melyek a hajléktalanok ellátásakor jelentkezhetnek" - tette hozzá. "A segítő szakmában dolgozók a lelkileg is megterhelő munka feszültségeit csoportos esetmegbeszéléseken oldják fel, erre a mentőknek is szükségük lehet" - fogalmazott a hajléktalanokkal foglalkozó szakember.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta, még nem érkezett panasz a Menhely Alapítványtól a hajléktalanok ellátásával kapcsolatban. Szerinte a hajléktalanok "gondos, emberséges ellátását" a szakmai szabályokon kívül külön vezetői utasítás is hangsúlyozza. "Panasz esetén vizsgálatot indítunk, mulasztás esetén felelősségre vonást alkalmazunk" - tette hozzá. "Az elmúlt évben a budapesti mentőszervezet vezetése 1300 végrehajtott feladat áttekintésével vizsgálta a hajléktalanok mentőellátását, de mulasztást nem talált" - állítja a szóvivő.

Győrfi Pál elmondta, hogy a téli, hideg időszakban a fővárosban átlagosan az esetek 15-20 százaléka érinti a hajléktalanokat, a mentők elsősorban a kihűlés veszélye miatt kapnak riasztást. Az átlagos adat pedig napi 20-30 eset lehet a fővárosban. A szóvivő szerint ugyanakkor a hajléktalan, kiszolgáltatott betegek érdekében a szolgáltatóknak együtt kell működniük. "A mentőszolgálat rohamkocsijai természetesen nem vállalhatják át a szociális ellátórendszer feladatait" - mondta.