Nem ismerik a jogaikat a gyerekek

Július elsejétől a gyermeki jogok miniszteri biztosa felügyeli a gyerekeket megillető jogok érvényesülését. A jogsérelmek vizsgálatán túl a biztos feladata lesz az is, hogy a gyerekek a jelenleginél sokkal többet tudjanak arról, hogy mi illeti meg őket. Egy kutatás szerint a gyerekek közel egynegyede egyetlen jogot sem tud mondani, ami őt megilleti.

Július elsején kezdi meg működését a gyermeki jogok miniszteri biztosának hivatala, mely a Gyermek,- Ifjúsági és Sportminisztériumon belül működik majd. A biztos kizárólag a miniszternek tartozik beszámolási kötelezettséggel, neki kell jelentenie, ha úgy látja, valahol sérülnek a gyerekek jogai. A pozícióra hamarosan pályázatot írnak ki, a jelentkezők közül Gyurcsány Ferenc szakminiszter választja ki a miniszteri biztost. A hivatal működését is a minisztérium költségvetéséből fedezik.

A biztos feladata nem csak egyéni panaszok vizsgálata, hanem a gyerekjogok érvényesülésének általános vizsgálata is lesz - mondta az intézmény előkészítője, Somody Bernadette, aki azt is hozzátette: a civil szervezetekkel is együtt kell majd működnie az új biztosnak. Fontos szerepe lesz az információk terjesztésében is, hogy a gyerekek egyátalán tudjanak arról, hogy milyen jogok illetik meg őket. A biztosnak figyelembe kell majd vennie a gyerekek véleményét is, olyan kutatásokat készíteni, melyekben a gyerekeket kérdezik meg.

Meglehetősen hiányosnak nevezte Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter a gyermekek tudását az őket illető jogokról és lehetőségekről. Száz gyerek közül 23 egyetlen őt illető jogot sem tudott mondani - mondta a miniszter, a gyermeki jogokról szóló jelentésre hivatkozva. A gyerekek közül 38 azt azonban észreveszi, hogy a fogyatékkal élő társaik jogai sérülnek a mindennapokban. Negyvennyolc százalékuk úgy ítélte meg, hogy a kisebbségekhez tartozóknak szintén jogsérelmekkel kell szembenézniük időnként. Ma 260 ezer azoknak a száma, akiknek az életében az egészséges fejlődéshez szükséges feltételek nem biztosítottak - mondta Gyurcsány Ferenc egy kedden rendezett, gyerekjogokkal foglalkozó konferencián

Az információhiány szintén jellemző azokra a panaszokra, melyek az oktatási jogok biztosához, Aáry-Tamás Lajoshoz érkeznek. Sem a gyerekek, sem a szülők nem ismerik a jogaikat, például nem tudják, hogy a korlátozó iskolai szabályokat ki hozza, és mit lehet tenni ellenük - mondta az oktatási jogok biztosa. "El kell érni, hogy a gyerekek tudjanak panaszkodni, tudják a jogaikat" - mondta Németh László, a Betegjogi, Ellátójogi és Gyermekjogi Közalapítvány alelnöke, aki ugyanakkor azt is hozzátette: a közgondolkodást is meg kellene reformálni, mert jelenleg még számtalan jogsértő nevelési eszköz számít elfogadottnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK