Répássy nem olvashatja a Kulcsár-aktákat

A Fővárosi Bíróság elutasította Répássy Róbert és három ellenzéki képviselőtársa 
Nemzetbiztonsági Hivatal elleni keresetét, amit Kulcsár Attila telefonlehallgatási jegyzőkönyveinek megismerése érdekében nyújtottak be. A nem jogerős ítélet szerint egy országgyűlési képviselőnek nincs alanyi joga államtitok megismerésére. Répássyék megfellebezik az ítéletet.

A Fővárosi Bíróság elutasította Répássy Róbert és három ellenzéki képviselőtársa  Nemzetbiztonsági Hivatal elleni keresetét, amit Kulcsár Attila telefonlehallgatási jegyzőkönyveinek megismerése érdekében nyújtottak be. A nem jogerős ítélet szerint egy országgyűlési képviselőnek nincs alanyi joga államtitok megismerésére. Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény alapján erre csak a parlamenti vizsgálóbizottságok tagjainak van lehetősége, de a brókerbotrányt vizsgáló bizottság, melynek a négy felperes ellenzéki képviselő tagja volt, már megszűnt.

A felperesek - akik között ott van az Orbán-kormány polgári titkosszolgálatokat felügyelő minisztere, Demeter Ervin is - azért perelték be az NBH-t, mert szerintük alaptalanul tagadta meg a Kulcsár Attila telefonlehallgatásáról készült, államtitkot képező jegyzőkönyvek kiadását. Répássy Róbert fideszes országgyűlési képviselő április 19-én, egy nappal a brókerbizottság megszűnése előtt nyújtotta be keresetét, melynek előzménye, hogy március 31-én, illetve azt követően is sikertelenül próbáltak betekinteni a titkosszolgálat lehallgatási jegyzőkönyveibe az akkor még létező brókerbizottság ellenzéki tagjai.

Répássy Róbert a perben hangsúlyozta, hogy nem az adatok nyilvánosságra hozatalát, csak megismerését kéri. Az NBH jogi képviselője szerint a jogállami titkosszolgálatok történetében precedens nélküli a kereseti kérelem, melynek teljesítése "zavarná az NBH rendeltetésszerű működését".

Boross Péter volt kormányfő, aki az Antall-kormány idején betöltötte többek között a polgári titkosszolgálatokat felügyelő miniszteri posztot is, egy sajtótájékoztatón "elképesztőnek és példátlannak" nevezte, hogy ellenzéki képviselők a televíziók kameráinak kíséretében állítottak be az NBH-hoz, hogy elkérjék a brókerbotrány főszereplőjének lehallgatási anyagait. Répássy Róbert a volt vizsgáló bizottság ellenzéki tagjai nevében közölte, hogy megfellebbezik az elsőfokú ítéletet, mert "nem fogadhatjuk el, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal Tóth András politikai államtitkár utasítása alapján sikerrel meghiúsíthassa Kulcsár Attila politikai kapcsolatrendszerének feltárását".

KAPCSOLÓDÓ CIKK