Egyelőre egy fillér sincs a lepukkant panelekre

Megtorpant a kormány nagyszabású panelprogramja. A korábbi tervek szerint közel kétezer milliárdot igényelne a következő 15 évben a lakótelepi panellakások korszerűsítése. Év elején a kormány 1,5 milliárdot különített el a felújításokra, de az összeg a felére csökkent időközben. A megmaradt 800 millió forint arra ment el, hogy a tavalyi pályázatok győzteseinek kifizették a már megnyert összegeket. Idén eddig nem írtak ki újabb pályázatot lakótelepek felújítására, arról pedig ellentmondóan nyilatkozott a lakásügyi hivatal, hogy lesz-e újabb pénz idén a célra.

Ebben az évben még nem írt ki az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal pályázatot lakótelepi panellakások korszerűsítésére, annak ellenére, hogy a kormány korábban azt ígérte, hosszú távon - a következő 15 évben - a mintegy 2000 milliárd forintba kerülő panelfelújítások költségeinek egyharmadát fizetik a költségvetésből azoknak, akik erre pályáznak.

Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízott 2002 októberében hirdette meg a nagyszabású programot. Akkor azt mondta, a kormány számításai szerint 2004-től kezdve 15 év alatt 1500-2000 milliárd forintba kerülne a lakótelepi panellakások korszerűsítésére az országban. A program keretében 2006-tól évente 60 ezer lakást újítanának fel. A program megvalósításához összesen évente 120 milliárd forintra lenne szükség 2006-tól az állami és önkormányzati költségvetésből és a lakók saját forrásaiból. A program beindítása azért különösen fontos, mert a panelek egy része már elöregedett, halaszthatatlan a felújításuk. Hosszú távon 2 millió embert érint a kérdés: a mintegy 750 ezer panelházban ennyien laknak országszerte.

A lakásügyi kormánybiztostól időközben a Belügyminisztérium felügyelete alá tartozó Országos Lakás- és Építésügyi Hivatalhoz került a panelprogram. 2003-ban ki is írtak több pályázatot a célra önkormányzatoknak. A felújításra fordított összeg egyharmadát fizette az állam, egyharmadát az önkrományzatok, a maradékot a lakók.

Pál Tibor, a Belügyminisztérium politikai államtitkára idén januárban egy sajtótájékoztatón azt mondta, 2004-ben több mint 10 milliárd forintot ad a Belügyminisztérium  bérlakások építésére és panelépületek felújítására. Közölte januárban azt is, hogy a panelházak energiatakarékos felújítására 2003-ban benyújtott pályázatokat a minisztérium 1,9 milliárd forinttal támogatja. Az úgynevezett iparosított technológiával épült házak teljes felújítására további félmilliárd forintot adott a BM 2003-ban - az államtitkár szerint. A kormány mindezeken túl 2,8 milliárd forintot ítélt oda a panelépületek átalakítására - mondta Pál Tibor januárban.

Idén azonban mindezek ellenére eddig nem írtak ki panelpályázatot. Horváth Csaba, a parlament lakásügyi albizottságának MSZP-s elnöke szerint az idei évre elfogadtak a célra egy 1,5 milliárd forintos keretösszeget, ez azonban 800 millió forintra csökkent időközben. Ezt a pénzt azonban arra kellett elkölteni, hogy a 2003-ban kiírt pályázatok győzteseit kifizessék, mert pénzhiány miatt nem tudta a BM minden önkormányzatnak időben folyósítani a megítélt összeget.

Horváth szerint ebben az évben 1-1,5 milliárd forint plusz forrás kellene a célra. Ennél többet a jelenlegi pályázati rendszerben nem tudnának igényelni: a korszerűsítés költségeinek egy 60 négyzetméteres lakásra eső része mintegy 2 millió forint. A felújítási költségeknek viszont csak egyharmadát állja az állam, a többi az önkormányzatot és a tulajdonosokat terheli.

Arról hogy folytatódik-e a program, ellentmondóan nyilatkoztak az ügyben illetékesek. Az [origo] első megkeresésére az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal sajtóügyekkel foglalkozó mukatársa, Bedő Katalin azt közölte kedden délelőtt: jelenleg nem dolgoznak pályázati kiírás előkészítésén. Hozzátette: a hivatal nem vetette el a panelfelújítások támogatását, de az ügyben semmilyen konkrét információt nem tud adni.

Ezt követően azonban Csabai Lászlóné azt mondta, biztosan folytatódik a program, de a részletekről nem beszélt, azt javasolta, keressük meg a lakásügyi hivatal vezetőit. Csider László, a hivatal elnökhelyettese munkatársa délelőtti közlésével ellentétben már azt állította, hogy hamarosan kiírnak panelpályázatot. Azt azonban nem tudta megmondani, hogy pontosan mikor, de azt ígérte, hogy néhány héten belül kiírják a tendert. Csider azt sem tudta egyelőre megmondani, hogy mekkora összeg szerepel majd a kiírásban. Az sem derült ki, hogy honnan lesz pénz, ha az idei, a költségvetésben is elkülönített keretet már elköltötték korábban. A hivatalon belüli ellentmondó tájékoztatást azzal indokolta, hogy nagyon friss a döntés arról, hogy kiírnak pályázatot, így arról még az apparátus nagy része sem értesülhetett.

A kormány által meghirdetett panelprogram mellett több helyi kezdeményezés is volt az elmúlt években a lakótelepi házak korszerűsítésére. Többek között Nyíregyházán és Budapesten is korszerűsítettek lakótelepeket. Átfogó panelprogram azonban eddig még nem indult be.

Komáromi Gergely

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK