Elmarad a kollégisták tüntetése

Mégsem tüntetnek jövő héten a kollégisták, az utolsó pillanatban ugyanis megegyezett a hallgatók érdekképviselete és az Oktatási Minisztérium. Ennek értelmében feláll egy közös bizottság, amely javaslatot dolgoz ki a hallgatók térítéseit érintő jogszabály módosításáról. A miniszter pedig addig is visszavonta a kollégiumi díjak emeléséről szóló tervet - közölte a hallgatói érdekképviselet vezetője.

Forrás: ORIGO

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerdán azzal fordult az Oktatási Minisztériumhoz, hogy állítsanak fel egy közös bizottságot a kollégiumi díjak és a hallgatókat érintő más térítések ügyében. A felsőoktatásban tanulók szervezete csütörtök délelőtt tíz óráig adott határidőt a tárcának, különben jövő csütörtökre nagyszabású demonstrációt helyeztek kilátásba.

A HÖOK elnöke, Barthel-Rúzsa Zsolt az [origo]-nak elmondta, háromnegyed tízkor megérkezett a minisztérium válasza, amelyben jelezték, hogy elfogadják a javaslatot. Ez azt jelenti, hogy a június 3-ára tervezett tüntetés elmarad - tette hozzá a HÖOK-elnök.

Barthel-Rúzsa Zsolt szerint a minisztérium és a HÖOK képviselőiból álló bizottság jövő héten áll fel. Ez fogja kidolgozni legkésőbb szeptember 30-ig a hallgatók által fizetendő térítésekről szóló 2002-es kormányrendelet módosítását. Az érdekképviseleti szervezet elnöke elmondta, a miniszter vállalta, hogy a közösen kidolgozott módosítás elfogadásáig nem emelik a kollégiumi díjakat.

A HÖOK május 15-én tartott közgyűlésén fogadott el egy követeléscsomagot, miután nyilvánosságra került, hogy az Oktatási Minisztérium a kollégiumi díjak emelését tervezi. A szaktárca elképzelése az volt, hogy 2004. szeptemberétől emelné a kollégiumi díjakat. Jelenleg a 91 ezer forintos hallgatói normatíva 5 százalékát, 4.550 forintot kérhetnek az intézmények az alapszolgáltatásokért a kollégistáktól, ez a normatíva 7-12 százalékára - 6.370-10.920 forintra - növekedett volna a tervek szerint.

A HÖOK május 15-i közgyűlésén elfogadott dokumentum szerint elfogadhatatlan a díjak emelése, a hallgatók így is túl sokat fizetnek a sok esetben lerobbant állapotban lévő kollégiumi helyekért. A május 15-én megfogalmazott követelések között szerepelt még a kollégiumok felújítása, a hallgatóknak nyújtott támogatások értékének megtartása is.

Az OM közleményben erősítette meg a csütörtök délelőtti megegyezés hírét. A közlemény szerint a "tárca nyitott minden ésszerű megoldásra", és ezért kész azonnal megkezdeni a tárgyalásokat, és akár "egész nyáron át folytatni, amíg nem sikerül megtalálni a mindkét fél számára elfogadható megoldást".

Hétfőn Magyar Bálint oktatási miniszter még azt nyilatkozta, hogy "nincsenek kilátásban" további egyeztetések a kollégiumi díjak emeléséről a hallgatói önkormányzatokkal. A tárca ugyanis múlt pénteken azt ajánlotta a HÖOK-nak, hogy az eredetileg szeptemberre tervezett díjemelést jövő év január elsejére tolják, a hallgatói érdekképviselet ezt nem fogadta el.

KAPCSOLÓDÓ CIKK