EP-választás: a magasabb részvétel a Fidesznek kedvez

Ötven százalék feletti részvétel esetén 13:11 arányú ellenzéki győzelem várható az európai parlamenti választásokon, az alacsony részvétel (40 százalék) azonban a kormányoldalnak kedvez, ez esetben döntetlen lehet az eredmény - írja a Népszabadság a Marketing Centrum legfrissebb elemzése alapján. Az SZDSZ várhatóan két mandátumot szerez, és az MDF-nek is van esélye, hogy bejusson az EP-be.

A Marketing Centrum Népszabadság által ismertetett felmérése szerint, ha most vasárnap tartanának parlamenti választásokat, a Fidesz-re 9 százalékkal többen szavaznának, mint az MSZP-re. A Fidesz előnye az EU-választás esetében is jelentős, és a pártválasztók körében - meglepetésre - az MDF is 5 százalék fölé került - írja a Népszabadság.

Nagy kérdés azonban, hogy hányan mennek el szavazni. A képzeletbeli "most vasárnapi" országgyűlési választáson a megkérdezettek 47 százaléka venne részt "biztosan", a június 13-i voksolásra pedig 44 százalékuk ígérte biztosra a részvételét. Csakhogy az EU-csatlakozási népszavazás után a megkérdezettek 55 százaléka állította, hogy szavazott, ám a valóságban csak a jogosultak 46 százaléka voksolt.

A kutatók jóval 50 százalék fölötti részvételi arányra számítanak az EP-választáson. Adataik szerint a Fidesz támogatottsága 47 százalék, az MSZP-re 33 százalék, az SZDSZ-re 9 százalék, míg az MDF-re 6 százalék szavaz majd. A többi induló azonban messze elmarad az 5 százalékos küszöbtől. Ha ezek a szavazati arányok válnának valóra, akkor a Fidesz 12, az MDF 1, az MSZP 9, az SZDSZ pedig 2 mandátumhoz jutna. Ha azonban a részvételi arány végül 50 százalék alatti lesz, 12:12-re módosul a kormányoldali és az ellenzéki mandátumok aránya. Ennek fő oka, hogy a Fidesz támogatói körében sok az EU-szkeptikus, és ezek többsége alacsony hajlandóságot érez az EP-választáson való részvételre - írja a Népszabadság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK