Hamisítványnak nevezte a Hajdú-Bihar megyei főügyész szerdán azt a levelet, amelyet állítólag Sutka Sándor volt megyei rendőr-főkapitány írt, és amelyben az szerepel, hogy bűnszervezetben való részvétel gyanúja merült fel a Debreceni Vagyonkezelő Rt. működésével kapcsolatban - írja a Népszabadság.

A rendőrség 2003 júliusa óta tucatnyi ügyben nyomoz hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen a debreceni önkormányzat és a Debrecenben csak holdingnak nevezett Debreceni Vagyonkezelő Rt. nagyberuházásaival kapcsolatban. A nyomozást egy, a nagyerdei látványfürdővel kapcsolatos feljelentés alapján indították.

Az állítólagos rendőrparancsnoki levelet eredetileg a Népszava adta közre, majd a Népszabadság is írt róla. A Sutka Sándor dandártábornoknak tulajdonított írás szerint a holding vagyongazdálkodásában döntési joggal rendelkező személyek több alkalommal valósították meg a vesztegetés, befolyással üzérkedés, sikkasztás, csalás, hűtlen kezelés bűntettét, és elkerülhetetlen a mentelmi joggal rendelkező Kósa Lajos - Debrecen polgármestere, fideszes országgyűlési képviselő - "eljárás alá vonása".

Nagy Kálmán főügyész azonban hamisítványnak nevezte a levelet. Kósa Lajos szerint a Népszava és az MSZP hajtóvadászatot folytat ellene, amely "koholmányözönre épül". A debreceni ellenzék - az MSZP, az SZDSZ és a Független Fórum - szerint a Debreceni Vagyonkezelő Rt.-n keresztül a fideszes városvezetés egy szűk kör által irányítja a város gazdaságpolitikáját. Az ellenzék úgy véli, hogy az önkormányzat cégei a holding létrehozásával kikerültek a közgyűlés ellenőrzése alól - írja a lap.

Az Aquaticum-ügy miatt az önkormányzat és a holding vezetése is pert fontolgat a sajtóban megjelent valótlan állítások miatt - derül ki a Népszabadság írásából.