Korrupció miatt ítéltek el közterület-felügyelőket

Korrupció miatt négy év, három év és nyolc hónap, illetve hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélt első fokon a II.-III. kerületi bíróság három közterület-felügyelőt - írja a Népszabadság. Az ítélet nem jogerős. A felügyelők saját főnöküket akarták lefizetni, hogy olyan helyekre ossza be őket, ahol jól lehet zsebre bírságolni.

A rendőrség négy észak-budai közterület-felügyelőt vett őrizetbe 2002 nyarán, akiket "hivatalos személy által kötelességszegéssel, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett vesztegetéssel" gyanúsítottak. Az első fokon eljáró bíróság csak egy érintett esetében esetben nem látta bizonyítottnak a bűncselekményt - írja a Népszabadság.

Varsányi Péter, a felügyelet igazgatója elmondta a lapnak: most elmarasztalt munkatársai saját főnöküket szerették volna lefizetni, hogy szolgálatvezényléskor a zsebre bírságolásra legalkalmasabb helyekre - például a Várba - ossza be őket, ám felettesük azonnal jelentette az ügyet. A felügyelők harmincezer forintot dobtak össze, és jelezték, időről időre hasonló összeggel honorálnák a kedvező helyre történő beosztást.

Varsányi 2000 májusi hivatalba lépése óta harminckét fegyelmit osztottak ki, illetve büntetőeljárást indítottak korrupt vagy annak látszó kollégák ellen. 2000 szeptemberében a Ferencvárosban bukott meg egy, aki zsebre bírságolt. Száznegyvenezer forintot és pár ezer forintnyi valutát találtak nála. Négy hónappal később az Astoriánál ezer forintért cserébe nem büntette meg egy felügyelő az egyik aluljárói árust, ráadásul az illető az addig feddhetetlennek tartott akciócsoport tagja is volt.

A korrupt felügyelők a legtöbb esetben menesztéssel megúszták, hasonló súlyos ítélet csak egy született 2001-ben. Akkor első fokon kétéves, illetve másfél éves letöltendő börtönre ítéltek két delikvenst, akik az ítélet szerint rendszeresen sápot húztak egy vendéglátóstól, a Római-parton, cserébe nem zaklatták amiatt, hogy nem volt engedélye a teraszához. Ítéletüket másodfokon, időközben megromlott egészségi állapotukra tekintettel, felfüggesztett szabadságvesztésre módosították - írja a Népszabadság.