Közel egymilliárdot költenek a kampányra a pártok

A hivatalos adatok szerint közel egymilliárd forintot költ az európai parlamenti választás kampányára a négy parlamenti párt. A Fidesz és az MSZP nagyjából 300, az SZDSZ 250, az MDF pedig 120 milliót fordít a választók meggyőzésére.

Legkevesebb pénzt a kisebbik ellenzéki párt, az MDF költ az európai parlamenti választások kampányára. A párt alelnöke, Szőke László az [origo] kérdésére elmondta, 120 millió forintot fordítanak kampányolásra. A másik kis párt, a szocialistákkal közösen kormányzó SZDSZ 250 millió forintos keretből gazdálkodik - közölte Horn Gábor kampányfőnök.

Az MSZP-nél az [origo] megkeresésére pontos számot nem tudtak mondani, annyit közöltek, hogy nagyjából 250-300 millió forintot költenek a kampányra. Ennél valamivel többet, 310 milliót fordít a kampányra a Fidesz - tudtuk meg Nyitrai Zsolt kampányfőnök-helyettestől. Összességében ez azt jelenti, hogy a négy parlamenti párt - a hivatalos közlések szerint - közel egymilliárd forintot - 930-980 milliót - költ a választók meggyőzésére, tévéreklámokra, óriásplakátokra és rendezvényekre.

A kampánypénzek felhasználását a korábbi országgyűlési és önkormányzati választások során az Állami Számvevőszék vizsgálta. A számvevőszék már több alkalommal is jelezte, hogy az ellenőrzést nehezíti, hogy a jogszabályok nem rögzítik pontosan, hogy pártoknak pontosan milyen adatokat kell nyilvánosságra hozniuk ennek kapcsán. Ez gyakorlatilag azzal jár, hogy a pártok maguk döntik el, hogy mekkora kampányköltséget vallanak be az ÁSZ-nak és ezzel együtt a nyilvánosságnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK